Postavili kafić između bunara iz kojih se Novi Sad snabdeva vodom

Postavili kafić između bunara iz kojih se Novi Sad snabdeva vodom

Inspekcijskim nadzorom dana 30. juna na pojasu vodnog zemljišta uz obalu reke Dunav na području Sunčanog keja, a u blizini reni bunara izvorišta Štrand, ustanovljeno je postavljanje montažnog objekta, sa agregatom, stolovima, klupama, stolicama, suncobranima i plastičnim rezervoarom za vodu, saopštila je danas Gradska uprava za inspekcijske poslove.

Kako se navodi, komunlani inspektor je utvrdio da je navedene objekte postavilo Udruženje – Centar za razvoj, edukaciju i promociju “Crep”, sa sedištem u Novom Sadu, a na osnovu saglasnosti dobijene od JPV “Vode Vojvodine“.

Imajući u vidu blizinu reni bunara izvorišta  „Štrand“, kontaktirani su predstavnici JKP “Vodovod i kanalizacija”, da dostave informaciju da li se postavljeni objekti nalaze u zoni sanitarne zaštite shodno Pravilniku o načinu određivanja i održavanja zone sanitarne zaštite izvorišta vodosnabdevanja i pratećeg "Elaborata o zonama sanitarne zaštite". Prema tom Elaboratu, overenom od strane Grada, zabranjeno je obavljanje svih delatnosti koje ugrožavaju izvorišta pitke vode.

- Na osnovu toga, potrebno je ukloniti objekat koji se nalazi na Izvorištu "Štrand" (prva zona sanitarne zaštite), između bunara BHD 4 i BHD 5. S obzirom na to da je prema odredbama Zakona o vodama, jedna od delatnosti JVP “Vode Vojvodine” upravo zaštita voda od zagađenja, postavlja se pitanje kako je to preduzeće dalo neophodne dozvole da se taj objekat postavi na mestu koje može ugroziti izvorište, navodi se u saopštenju.

Gradska uprava navodi i da je uvidom u registar udruženja u APR, utvrđeno da je to Udruženje  registrovano za održivi i rularni razvoj, održivi razvoj turizma, poljoprivredu, zaštitu životne sredine i ostalo, kao i da je činjenica “da vrši ugostiteljsku delatnost za koju ne ispunjava uslove i nema legalnost shodno odredbama Zakona o turizmu”.

- Gradski inspekcijski organi će odmah preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti radi otklanjanja tog problema, prvenstveno vezanog za zauzeće površine na kojoj se nalazi objekat, jer ugrožava izvorište  „Štrand“, a biće obaveštene i sve druge nadležne inspekcije da pokrenu postupak iz svojih nadležnosti, kako bi se na vreme sprečilo da kvalitet pijaće vode u Novom Sadu bude ugrožen, zaključuje se u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan