Potpisan Memorandum o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta

Potpisan Memorandum o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta

U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić i predstavnik kompanije "China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group Ltd" Džuang Jong potpisali su Memorandum o razumevanju na realizaciji projekta mosta sa pristupnim saobraćajnim površinama na postojećim stubovima bivšeg mosta Franc Jozef u Novom Sadu.

– Ovaj važan projekat za naš Grad započeo je prethodni gradonačelnik, moj prijatelj ministar Miloš Vučević, s obzirom na to da je 2022. godine zaključen ugovor sa projektantskom kućom o projektovanju do nivoa Idejnog projekta u vrednosti od oko 52 miliona dinara – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da Novi Sad ne dobija samo most, već i atrakciju u podnožju Petrovaradinske tvrđave i odličnu povezanost sa međunarodnim biciklističkim koridorom Euro Velo 6.

– Uveren sam da će ovo predstavljati i jedan od najvećih turističkih potencijala našeg grada – kazao je Đurić.

Projekat izgradnje novog pešačko-biciklističkog mosta podrazumeva sanaciju i uređenje nekadašnjeg železničkog tunela sa izgradnjom nove grane tunela iz kog će panoranskim liftom biti omogućen izlaz na Tvrđavu, a bačka i sremska strana grada biće spojene, ne samo ovim mostom, već i izgradnjom mosta u okviru Fruškogorskog koridora, kao i izgradnjom mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Vrednost ovog projekta na osnovu izrađenog Idejnog projekta iznosi oko 40 miliona evra.

Realizaciji ovog projekta priključilo se Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a most će biti finansiran od strane Grada i AP Vojvodine u visini od po 50% u narednim godinama, imajući u vidu da je u pitanju višegodišnji kapitalni projekat.

Predstavnik "Šandonga" istakao je da će ta kompanija profesionalno, ozbiljno i odgovorno pristupiti izgradnji pešačko-biciklističkog mosta u Novom Sadu, kao i svim dosadašnjim projektima.

Podsećamo, o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta govori se već godinama.

U planu pešačko-biciklistički most na stubovima mosta "Franca Jozefa"

Grad i Pokrajina zajedno ulažu u pešačko-biciklistički most, Podgrađe i Almaški kraj

Otkrijte kako će izgledati tunel i novi pešačko-biciklistički most u Novom Sadu

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bilo bi lepo, ali...

  pre 199 dana i 23 sata

  Daj Bože, da se ovo i ostvari.
  Ne nađoh u tekstu ni datum početka, ni rok, ni očekivani datum završteka.
  Tako da priča još uvek može da se nazove "Snila baba što joj milo bilo".

  Oceni komentar:
  0
  5
 • IZNOGUD

  pre 199 dana i 22 sata

  Ajd vec jednom i to da vidimo napokon. Bilo je ranije reči i o žičari ,dok je Bata (kan-kan) bio zainteresovan za tako nešto. Ali tadašnje vlasti nisu.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • sd

  pre 199 dana i 22 sata

  Šta ovaj Vesić radi kod nas? Dokazao se u Beogradu? Imam par pitanja - predloga, srediti malo petrovaradinski kej, ne mora svakih 5 godina, biciklistička staza od crkve sv Petke, Reljkovićevom do Dunava, i na kraju, posle 2,5 meseca mostića preko Rokovog potoka, takođe u Petrovaradinu, sklonite ono ruglo što je ostalo, mehanizacija je još tu, privremeni most, na sve strane razbacani delovi, ostaci betona...

  Oceni komentar:
  0
  6