Potpisan sporazum o prijateljskoj saradnji između Krfa i Novog Sada

Potpisan sporazum o prijateljskoj saradnji između Krfa i Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos potpisali su Sporazum o prijateljskoj saradnji između Krfa i Novog Sada.

Opština Krf i Grad Novi Sad, na bazi istorijskih prijateljskih veza dva naroda i povodom obeležavanja 300. godišnjice opsade Krfa od strane Osmanlija, kao i istorijske "pobratimske" Petrovaradinske bitke kod Novog Sada 1716. godine, a na osnovu već potpisanog Pisma o namerama za uspostavljanje saradnje, potpisivanjem Sporazuma iskazali su saglasnost da već dobre odnose podignu na viši nivo.

- Novi Sad sada i formalno ima još jednog prijatelja, a to je Krf. Naš grad širi prijateljsku mrežu sa svima onima koji imaju volju i želju za iskrenim odnosom i saradnju sa nama. Ova Povelja nosi u sebi i mnogo simbolike. Inicijativa je krenula sa Krfa, imajući u vidu da smo obeležavali u isto vreme 300 godina Petrovaradinske bitke i 300 godina opsade Krfa od strane Osmanlija, verovatno dve bitke koje su u tom periodu opredelile dalju sudbinu Evrope i dalji pravac kulturno-civilizacijskog i ekonomskog razvoja. Upravo su te dve tačke bile inicijalna kapisla da krenemo u ovom pravcu. Pri tome, ne možemo isključiti jedan snažan emotivni odnos svih nas iz Srbije prema ostrvu Krf i sve ono što su žitelji Krfa za vreme Prvog svetskog rata pružili našim vojnicima i našem narodu. Zahvaljujući njihovom gostoprimstvu, Srbija je bila u stanju da izdrži verovatno najteže muke u 20. veku i da se nakon toga vrati u sjajnom jurišu i oslobodi sve južnoslovenske narode na prostorima bivše Jugoslavije. Siguran sam da smo dobili pravog prijatelja iz Grčke, da će ova saradnja biti kvalitetna, a trudićemo se naravno da ona ima konkretnu realizaciju – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što se nalazi u Novom Sadu povodom važnog događaja za grad, odnosno na proslavi 270. rođendana grada.

- Procedura vezana za Sporazum koji smo danas potpisali, započela je 2016. godine, a sada se nekako logički zaokružuje to prijateljstvo između naše dve opštine ovom posetom i potpisivanjem. Krf i Novi Sad nisu samo gradovi u dve prijateljske zemlje, već ih spajaju slični događaji i okosnice u istoriji. Nadam se da će međusobnu saradnju, naše dve opštine, iskoristiti maksimalno za sopstveni razvoj. U mojoj prvoj poseti Novom Sadu sam toplo dočekan i već sam shvatio da je ovo divan grad koji pruža mnoge mogućnosti i koji doživljava ogroman razvoj. Mi se ovde osećamo kao kod svoje braće, uživamo u divnom društvu i nadam se da ćemo uspeti u budućnosti da uzvratimo gostoprimstvo toplo i sa ljubavlju – rekao je gradonačelnik Opštine Krf Konstantinos Nikolouzos.

Dva grada će uspostavljati i razvijati partnerske odnose u sferi zajedničkih kulturnih elemenata koji povezuju dva prijateljska naroda. Strane potpisnice su se obavezale da će učiniti sve da realizuju razne kulturne, umetničke i sportske manifestacije, zatim, razmene delegacija za pitanja od zajedničkog interesa, a kao sredine kojima je jedna od bitnijih privrednih grana turizam, one će razvijati aktivnosti i u toj oblasti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan