POTRAGA ZA SVETIM GINEKOLOGOM: Imaš li ti, sestro, vezu?

POTRAGA ZA SVETIM GINEKOLOGOM: Imaš li ti, sestro, vezu?

Novosađanke teško dolaze do ginekologa u državnoj službi, što zbog njihove prebukiranosti u vreme godišnjih odmora, što zbog činjenice da Novom Sadu inače nedostaju ginekolozi.

To i nije neka tajna. Naime, grad od 400.000 stanovnika ima u Domu zdravlja svega 18 ginekologa. Ili kako su u Domu zdravlja nedavno izračunali, novosadski ginekolozi imaju između 4.000 i 6.000 potpisanih ugovora sa građankama, što je duplo više od proseka u Srbiji. Ukratko prava sramota, ali priča se ovde ne zvršava, već tek počinje. Koliko je ovo stanje opasno, svedoče skoro svakodnevni primeri naših sugrađanki koje su se suočile sa većim ili manjim problemima. Jedna od njih je podelila svoje iskustvo sa nama…

- Moja ginekologica u državnoj službi nije na vreme odreagovala na infekciju koju sam dobila, i na koju sam se žalila. Nezainteresovano je čekala rezultate briseva, a novi termin mi je zakazan tek za dva meseca od uzimanja briseva. Videla sam da ih je baš briga za mene, i ne prvi put, nevoljno sam završila u privatnoj praksi. Tu se doktorka čudila što moja ginekologica nije preduzela mere, i rekla mi je da sam mogla dobiti upalu materice. Ta pomoć, odnosno kompletan pregled, koštali su me šest hiljada. Kada sam, posle toga, pokušala u državnoj praksi da saznam rezultate svojih briseva, u neprijatnom susretu sa medicinskom sestrom mi je objašnjeno da bi me zvali da nešto nije bilo u redu. Ipak doktorka je kasnije konstatovala da nalazi nisu bili dobri. A, zašto me nisu zvali, nisam stigla ni da ih pitam, priča naša sugrađanka. Glavno razočarenje je, što je i tema ovog teksta, doživela kada je pokušala da promeni ginekologa. Na spisku onih koji nisu “popunjeni” ugledala je četiri ili pet imena. Među njima i ime lekara čija medicinska sestra je upravo bila prisutna za šalterom. Međutim, ona joj je ipak rekla da taj lekar ne prihvata više pacijente.

- Najviše me je porazilo kada mi je nadmenim tonom objasnila da moran da idem od smene do smene, od sestre do sestre, i molim da me neki doktor uzme za pacijenta. Dodala je da nema šanse da dobijem "nekog viđenijeg", odnosno ginekologa koji važi za pouzdanog, i poručila na kraju – "sve u svemu, za ginekologa će ti trebati veza", priča nam ova sugrađanka.

Na kraju konstatuje da će ona izdvojiti nekako novac za privatnu praksu, ali da žali sve one mlade devojke koje započinju brigu za svoje reproduktivno zdravlje, ili starije gospođe koje treba da vode računa o prevenciji raka grlića materice, i generalno sve one siromašnije sugrađanke koje su prepuštene na milost i nemilost državne prakse. Drugim rečima, drage naše Novosađanke, nije dovoljno što vam redovno svakog meseca sa plate “skinu” obavezno zdravstveno osiguranje. Da bi vodile brigu o svom reproduktivnom zdravlju, pa posredno i o budućnosti ove nacije ugrožene belom kugom, moraćete ili da plaćate privatnike ili da idete po domovima zdravlja i molite medicinske sestre, vrhovne vladare ugovora sa izabranim lekarom da vam svesrdno odobre psistup onomme što ste već platile. Ili da budemo vulgarni, drage Novosađanke, ako nemate vezu u Domu zdravlja, možete da se j…., mada ni to nije pametno ako nemate ginekologa.

Oceni vest:
34
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sofija

  pre 2394 dana i 9 sati

  Moja doktorica je dobra i njena sestra, ali kada mi nije hitno.. kada sam zakazivala samo redovni godisnji pregled cekala sam 6 meseci na pregled... ali, tada sam govorila na kol centru da mi nije hitno i da mogu da cekam... ..medjutim, kada mi je hitno, samo odem i budem primljena.. ali, hocu da kazem da je sveopsti uzas u Domu zdravlja,, da nije normalno stanje ... moramo traziti vise doktora

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Ana

  pre 2394 dana i 1 sat

  Ovo jeste problem, ne samo da je broj ginekologa nedovoljan, nego i od onih koji rade na prste mozete izbrojati lekare koji zaista vrede, a kod njih je naravno ogromna guzva. Ne radi se o tome da medicinske sestre ne dozvoljavaju da se sklapaju novi ugovori sa tim ginekolozima, nego je zaista fizicki nemoguce da prime i pregledaju toliko pacijentkinja. Ginekolozi su deficitarni zato sto malo dobrih lekara zeli da radi za platu od 60.000 din i da bude zatrpan pacijentkinjama, nego se radije odlucuju za privatnu praksu uz mnogo vece plate u konfornijim uslovima. A za ovo nije kriv Dom zdravlja nego ministarstvo koje ne dozvoljava zaposljavanje novih lekara, ignorise problem, kao i opste lose stanje u zdravstvenom sistemu. Sa druge strane imate lekare koji zauzimaju radna mesta, nalaze se na platnom spisku a ne mozete im nista jer nemate mehanizme da ih otpustite niti imate koga da ih zameni.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Natasa

  pre 2393 dana i 22 sata

  Ovo nije slučaj samo sa ginekolozima već i sa drugim lekarima...

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Данко Б. Марин

  pre 2393 dana i 21 sat

  Стање трећесветске Србије и још се иде ка горем док најгори нама апсолутно владају!

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Boba

  pre 2393 dana i 19 sati

  Ako ima malo ginekologa a puno pacijentkinja ne vidim kako neka veza može da pomogne. Naš narod je navikao da sve završava preko veze zato nam tako i ide. A šta ćemo mi obični smrtnici što nemamo neka značajna poznanstva? Gužve su svakodnevne. Moju doktorku su prebacili iz DZ Bulevar u DZ Liman gde prima pacijentkinje od neka 3-4 ginekologa. Koliko sam čula od sestre, neko od tih doktora je na bolovanju, neko je otišao u privatnike, neko je na godišnjem, neko je postao načelnik..... Pokušala sam da zakažem prvi pregled u trudnoći čim sam videla dve crtice na testu. Sestre su stvarno bile ljubazne, čak su me na minut uvele kod doktorke da mi ona kaže kad najkasnije treba da se javim na pregled. Iako je raspored prebukiran uspele su da mi nađu termin i zakažu pregled, bez ikakvih veza, to je njihov posao i tako treba da se radi.

  Oceni komentar:
  1
  1