Potrošene sve doze vakcine protiv gripa u NS, nova isporuka se očekuje odnedelje

Potrošene sve doze vakcine protiv gripa u NS, nova isporuka se očekuje odnedelje

Krajem septembra je počeo nadzor nad gripom koji će trajati do kraja maja naredne godine.

Na redovnoj mesečnoj konferenciji koja je održana na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, specijalista epidemiologije, dr Smiljana Rajčević je izjavila da su prve doze vakcina protiv gripa dostupne u domovima zdravlja u Vojvodini.

Međutim, iz Doma zdravlja "Novi Sad" poručuju da je svih 14.600 doza potrošeno u sva 63 punkta, a da se drugi krug vakcina očekuje tokom sledeće nedelje, kako je najavilo Ministarstvo zdravlja, saznaje "Dnevnik". 

Neophodno je vreme da se stvori imunitet nakon vakcine, ona ne štiti odmah sledećeg dana, već je potrebno oko dve nedelje da se razviju antitela i stekne imunitet – poručila je Rajčević. 

Ona je rekla da se sve informacije koje se odnose na aktuelnu epidemiološku situaciju gripa mogu pronaći na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Po njenim rečima, aktuelna epidemiološka situacija na teritoriji Vojvodine je zadovoljavajuća u prethodnih mesec dana, ako se uporedi sa prošlim izveštajnim periodom, odnosno nije bilo značajnijih odstupanja. Кao i uvek, dominiraju respiratorne zarazne bolesti, a s obzirom na to da dolazi zima, a sa njom i češći boravci u zatvorenim prostorijama, verovatno će trenutni broj obolelih od respiratornih bolesti biti veći. Potom dolaze crevne zarazne bolesti, kojih je bilo za 44 odsto više nego u prethodnom periodu.

Tokom oktobra, utvrđeni kvalitet vazduha na teritoriji grada je odgovarao postojećim dnevnim nacionalnim normativima, u pogledu koncentracije sumpor-dioksida, azot-dioksida, prizemnog ozona, koncentracije olova u suspendovanim česticama i ugljen-monoksida, kaže lekar specijalista higijene dr Emil Živadinović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a prenosi novosadski "Dnevnik".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan