Potvrđen ptičiji grip kod uginulog labuda pronađenog na obali Dunava

Potvrđen ptičiji grip kod uginulog labuda pronađenog na obali Dunava

U Novom Sadu pronađena su dva uginula labuda. Kod prvog je nakon ispitivanja potvrđen ptičiji grip, podtip H5N1 koji je, kako kažu stručnjaci, opasan za ptice, posebno za labudove, dok je drugi labud pronađen juče uz obalu Dunava kod Limana.

Za one koji gaje živinu ili se bave intenzivnom proizvodnjom, taj virus može da predstavlja problem, te je potrebno obratiti pažnju na ponašanje drugih ptica.

Nema razloga panici, to je vrlo bitno reći građanima, iz razloga što je taj virus prisutan u prirodi i tu ima puno različitih tipova i postoji nešto što se zove oprez. Dakle, mrtve ptice, ptice koje vam deluju nevoljno, koje izlaze na obalu, koje neće da se hrane, imaju neko čudno ponašanje, nemojte ih uzimati, nemojte im prilaziti, već u tom slučaju obavestite institucije. Vrlo je bitno da se obaveste veterinarske institucije i naravno veterinarska inspekcija. Ako već volite ptice, ako idete na Dunav, nemojte ih hraniti dok ne budemo videli, kuda se ta lokalna epidemija širi  rekao je izvršni direktor društa za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić, a prenela RTV.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zoran

  pre 833 dana i 5 sati

  Taj smo davno prevazisli,ne plasite narod.problem je hrana,sve vise je gladnih u N.S.?

  Oceni komentar:
  0
  2
 • On bi da jede u Srbiji

  pre 832 dana i 17 sati

  Zorane, ne treba ti hrana. Živi od procenata porasta BDP-a, živi od maksimalno 3,2% inflacije do kraja godine - što samo po sebi znači da ti hrana nije poskupela mnogo, živi od izgrađenih kilometara autoputa, živi od priča i planova o tome, živi od fabrika investitora koje se upravo zatvaraju i ljudi dobijaju na stotine otkaza, živi od istine koju mediji ne dozvoljavaju da izađe na svetlo dana. O, da. Živi i od nove Železnice sa super modernim vozom koji niko nema - a samo će retki u Srbiji moći da ga koriste i plate kartu.

  Oceni komentar:
  1
  3