POTVRĐENO: Vojvođanski osnovci u klupama, srednjoškolci kombinovano; u nekim školama štrajk upozorenja

POTVRĐENO: Vojvođanski osnovci u klupama, srednjoškolci kombinovano; u nekim školama štrajk upozorenja

Tim za škole doneo je odluku da učenici osnovnih škola u AP Vojvodini, kojima se danas završava zimski raspust, obrazovno-vaspitni rad od ponedeljka, 17. januara, realizuju kroz neposredni rad u školi.

Za učenike srednjih škola u AP Vojvodina, od ponedeljka, nastava će se odvijati po kombinovanom modelu. Učenici će ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, karakteristike omikron soja SARS-CoV-2, obavezna je upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica sve vreme tokom boravka u školi, kao i "od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole. Posebno je važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, za učenike osnovnih i srednjih škola u ostatku Srbije drugo polugodište počinje 24. januara.

ŠTRAJK UPOZORENJA U 150 ŠKOLA

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) će u svim ustanovama na teritoriji Vojvodine u kojima ima članstvo, u ponedeljak, 17. januara, provesti štrajk upozorenja zbog diskriminacije njihovih kolega u Senti. 

Kako se navodi u saopštenju, nakon reakcije ovog sindikata opštini Senta i "ukazivanja na nezakonito ponašanje tamošnjih vlasti jer zaposlenima nisu isplaćivale troškove dolaska i odlaska sa rada (putni troškovi), lokalna vlast je donela odluku da pomenute troškove isplaćuje svima (ne samo u obrazovanju) kojima to pravo pripada, osim članovima NSPRV koji su posle maratonskih pregovora rešili da pravdu potraže na sudu. 

Iako je dosadašnjim isplatama jasno priznala odgovornost za trenutno stanje, od naših kolege zahtevaju da sami plate sudske troškove, pa će tada i oni ispuniti svoju obavezu. Kažu da su im skupi sudski troškovi i da im neće ostati novca za druge potrebe, ali ne kažu koliko novca su budžetu "uštedeli" jer godinama nisu plaćali ono što po zakonu moraju, ali i gde je taj novac godinama završavao. Lokalne vlasti u Senti znaju da će ih oduglovačenje samo dodatno koštati, odnosno da će pokušaj "disciplinovanja" naših članova koštati budžet dodatne milione dinara – navode iz NSPRV i dodaju da će,  ukoliko štrajk upozorenja ne bude dao rezultate, "na svojim organima doneti odluke o daljoj radikalizaciji štrajka i protesta".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan