Povećanje upotrebe kanabisa među novosadskim srednjoškolcima pokazalo istraživanje

Povećanje upotrebe kanabisa među novosadskim srednjoškolcima pokazalo istraživanje

Od učenika prvog razreda srednjih škola u Novom Sadu većina nikada nije pušila cigarete, dok bezmalo 80 odsto šesnaestogodišnjaka nije pušilo cigarete u poslednjih 30 dana. To je pokazala anketa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, sprovedena u 65 razreda u 19 srednjih škola i gimnazija.

U istraživanju je učestvovalo 1.236 đaka: 550 mladića i 673 devojke.

Anketa je pokazala da je najveći procenat mladih uzrasta od 16 godina - nešto više od 14 odsto njih, prvi put popušilo cigaretu sa 14 godina, a 16,6 odsto ispitanika je odgovorilo da svakodnevno pribegava toj štetnoj navici. Među njima je više devojaka. Većina ispitanika, njih više od 90 odsto, nije nikada probalo burmut, a više od 80 procenata učesnika ankete nije nikada probalo elektronske cigarete ili vodenu lulu.

Kada je reč o drogama, istraživanje je pokazalo da je u ovom uzrastu najčešće zloupotrebljavan narkotik kanabis - kod njih nešto više od 11 odsto, a potom slede medikamenti za smirenje (6,2 odsto) i "ekstazi" - 4,2 procenta.

- Posmatrajući ove rezultate, uočava se povećanje zloupotrebe kanabisa za 3,3 odsto u odnosu na evropsko školsko istraživanje o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima urađeno 2012. - navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. - Ostale droge u istoj ili manjoj meri su rasprostranjene kod mladih uzrasta 16 godina u Novom Sadu.

Najveći procenat ispitanika, njih 85 odsto, u poslednjih sedam dana je koristilo internet tokom četiri i više dana za socijalne medije, odnosno "Fejsbuk", "Tviter", "Instagram" i "Skajp", u čemu su opet prednjačile devojčice.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan