Povećanje zarada u javnom sektoru, evo ko će najbolje proći

Povećanje zarada u javnom sektoru, evo ko će najbolje proći

Iako budžet za 2022. još nije skrojen, ako je suditi po najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dobri parametri privrednog rasta u drugom, ali i najave da se taj trend nastavio i u trećem tromesečju, stvorili su uslove za povećanje zarada u javnom sektoru od sedam do devet odsto.

Koliko će povećanje dobiti svako od ukupno 500.000 zaposlenih u državnoj službi znaće se u novembru kada će se doneti i konačna odluka o povećanju plata po sektorima. Ono što se sada zna, jeste da neće biti linearnog rasta već difirenciranog povećanja, što znači da će pojedini segmenti, poput zdravstva ali i bezbednosnih struktura, u ovoj preraspodeli dobiti više od ostalih. To praktično znači da bi njihovo uvećanje moglo da bude i duplo veće od 4,5 posto, koliko je projekcijom Fiskalne strategije za narednu godinu bilo predviđeno, piše "Blic".

Primera radi, ako medicinska sestra u ovoj godini ima platu od oko 50.000 dinara, u narednoj bi, sa povećanjem od devet posto, ona bila veća za 4.500 dinara. Ukoliko bi, pak, procenat uvećanja zarade bio sedam posto, njena primanja bi bila uvećana za 3.500 dinara.

Ipak, ovo su samo pretpostavke i treba sačekati sve pojedinosti projekcije od strane Ministarstva finansija odnosno njihov proračun koliko će svaki zaposleni u određenom sektoru dobiti uvećanu zaradu, koja bi onda završile u Nacrtu budžeta za narednu godinu, a koji bi do kraja novembra trebalo da bude "skrojen".

Tada će biti izvesno ko će dobiti koliko povećanje, ali ono što se sada već naslućuje, to je da će i u ovoj raspodeli najbolje proći zdravstveni radnici i zaposleni u sektoru bezbednosti.

Što se tiče republičke i lokalne administracije ona će najverovatnije dobiti najmanji procenat uvećanja – navodi izvor "Blica".

S druge strane, Fiskalni savet o nacrtu fiskalne strategije za 2022. godinu sa projekcijama za 2023. i 2024. napominje da to uvećanje ne bi trebalo da bude veće od 4,5 posto.

Obrazloženje ovog stava pročitajte na sajtu "Blica".

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dusan

  pre 17 dana i 13 sati

  Sta je sa privatnim sektorima privatne firme de su plate od 28000hiljada do 33000hiljada kadacemo mi da dobijeno povecanje a ne samo javni sektori oni imaju preko 500e primanje a mi stacemo

  Oceni komentar:
  2
  3