POVRATAK U KLUPE: Evo koliko ćete ove godine morati da izdvojite za školski pribor (FOTO)

POVRATAK U KLUPE: Evo koliko ćete ove godine morati da izdvojite za školski pribor (FOTO)

Bliži se početak školske godine, što će svakako mnogim roditeljima predstavljati još jedan udar na kućni budžet, posebno imajući u vidu da su mnogi ostali bez posla ili su im smanjene plate zbog pandemije korona virusa.

Đaka za školu valja opremiti, a svako dete, pa čak i ono srednjoškolsko, voli da dobije nešto novo od školskog pribora.

Roditelji koji imaju troje i više dece, naravno, imaće i veće izdatke, a pošto će đaci morati da nose i maske – trošak će biti još veći.

Prema našoj računici, za sveske, olovke, gumice, drvene bojice, flomastere, tempere, blok za likovno i ostale potrepštine za školu, roditelji će morati da izdvoje od šest do osam hiljada dinara, a možda i više ukoliko njihovi mezimci budu tražili skuplje stvari.

U ovu cenu nismo uračunali udžbenike i rančeve.U novosadskim radnjama cene školskog pribora variraju, a to zavisi od mesta na kojem kupujete i od proizvođača, kao i da li kupujete sveske sa više ili manje listova.

Većina roditelja u Novom Sadu se opredeljuje za kupovinu školskog pribora u megamarketima, ali i u specijalizovanim prodavnicama školske opreme poput "Kengura" na Limanu 3 ili "Univerzala", koji je smešten na Novom naselju.


Iako je do početka školske godine ostalo dve nedelje, roditelji i njihova deca već uveliko obilaze radnje jer znaju koje sveske su im potrebne. Jedino će mame i tate prvaka, kako osnovaca, tako i srednoškolaca, morati da sačekaju septembar da saznaju šta im je sve od pribora potrebno.

Cene su poprilično pristupačne, mada se u prodaji može naći i skuplji školski program, posebno kada se radi o opremi sa junacima iz crtanih filmova.


Mnogi hipermarketi, poput "Rode", "Tempa", "Ideje", "Amana". "Lidla" i "Disa", u ponudi imaju školski pribor po promotivnim cenama i na akciji.

U hipermarketu "Tempo" trenutno nude popust na sav školski probor, te tako set od tri grafitne olovke marke "Neon" staje 100 dinara, dok za komplet "BIC" olovaka treba da izdvojite 190 dinara.


Likovno ne može da se zamisli bez crtanja, pa će roditelji za tempere morati da izdvoje od 300 do 1.000 dinara, vodene bojice u jeftinijoj varijanti su 90, a u onoj skupljoj 300 dinara.

Za mlađe razrede obavezan je i plastelin, a njegova cena je od 120 do 300 dinara. U ovom megamarketu kolaž papir staje 130 dinara, a pošto se na nečemu mora i crtati, dodatni pribor odnosno blok za crtanje košta oko 70 dinara.


Kada je muzičko u pitanju, za notnu svesku treba da izdvojite oko 50 dinara. Sveske se u ovom megamarketu kreću od 65 do 209 dinara, a cena zavisi da li su u pitanju one sa tvrdim ili mekim povezom.

Set lenjira za matematiku ili tehničko je od 150 dinara pa naviše, a šestari koji se koriste u višim razredima su oko 600 dinara.

U "Tempu" je trenutno na snazi akcija "Sakupi i uštedi". Naime, ukoliko sakupite kilogram istrošenih baterija, bilo kojih dimanzija i proizvođača, ostvarujete popust od 50 odsto na rančeve.


I u megamarketu "Lidl" trenutno je u toku sniženje na školski program, pernice "na tri sprata" na akciji su 600 dinara, a u njima se dobijaju i grafitne olovke, zarezač, gumica, bojice, flomasteri, dva lenjira, hemijska olovka i raspored časova.

Pernice 3D u obliku figurica staju 600 dinara, dok su "obične" 400 dinara.


Sveske A4, meki povez, staju 70 dinara, dok su A5 svega 35 dinara. Ovde možete da kupite i šestar sa priborom, a cena mu se kreće od 250 dinara pa naviše. Za decu, ali i roditelje koji sve vole da isplaniraju, u ponudi imaju planere raznih printova, a cena im je 500 dinara. Posude za užinu i piće su 500 dinara.

Manje-više slične cene su i u ostalim megamarketima u gradu.


Na policama specijalizovanih prodavnica "Kengur" i "Univerzal" sveske se kreću po ceni od 60 do 300 dinara, mada "fensi" sveske staju i do 600 dinara.

Grafitne olovke po komadu su od 30 dinara pa naviše, "patentice" staju do 100 do 250 dinara, hemijske olovke su od 70 dinara po komadu pa naviše. Ukoliko u ovim radnjama kupujete set olovaka, izaćiće vas nešto povoljnije.


Za 12 komada drvenih bojica trebalo bi da izdvojite između 250 i 500 dinara, dok su flomasteri nešto skuplji, pa se njihova cena kreće od 300 do 1.000 dinara.

Cena pernica je takođe slična – kreću se od 150 do 250 dinara, dok one na dva ili tri nivoa koštaju od 500 do 1.000 dinara.Kada je reč o knjižarama, cena školskog pribora je nešto skuplja, ali je ponuda takođe bogata. Doduše, uvek treba razmišljati i o tome da deca često traže skuplju varijantu školskog pribora, te ovaj iznos lako može i da se premaši.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 1365 dana i 11 sati

  Naš boravak je spreman za novu školsku godinu

  Oceni komentar:
  0
  3