Požar na gradilištu Linglonga trajao oko tri sata, Građanski preokret: Ovo je poslednje upozorenje (VIDEO)

Požar na gradilištu Linglonga trajao oko tri sata, Građanski preokret: Ovo je poslednje upozorenje (VIDEO)

Požar na gradilištu fabrike Ling Long u Zrenjaninu, koji je izbio sinoć nešto pre 23 sata, lokalizovan je dva sata iza ponoći.

Prema nezvaničnim informacijama, požar je izbio van same zgrade, na jednoj od skela i zasad nije velikih razmera, ali se plamen video sa puta za Beograd, prenose "Novosti".

Kako je Autonomiji potvrđeno u Vatrogasnoj stanici Zrenjanin, na terenu su bila četiri vatrogasna vozila i deset vatrogasaca iz Zrenjanina. 

U jednom trenutku požar se proširio, a u ispomoć vatrogascima u Zrenjaninu stigle su lestve iz VSJ Zvezdara, dok povređenih nije bilo.

Sedište vatrogasne brigade u Zrenjaninu nalazi se relativno blizu fabrike Ling Long, te su oni mogli brzo da dođu na lice mesta i spreče da se požar proširi.


Građanski preokret: Požar na gradilištu Linglonga je dramatično upozorenje

"Građanski preokret" (GP) iz Zrenjanina saoštava da se ovo desilo nakon "masovnog kršenja zakona u oblasti građevinarstva i zaštite životne sredine, i nehumanog tretmana angažovanih radnika, nakon trogodišnjih napora državnih organa da zataškaju probleme i skandale iza zidina gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong".

Zbog dešavanja na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu do sada su tužilaštvu podnošene krivične prijave zbog nelegalne gradnje, trgovine ljudima, zlostavljanja životinja i ugrožavanja sigurnosti. Upravnom sudu je podneto više tužbi protiv gradskih i pokrajinskih organa koji su Linglongu izdavali različite dozvole i saglasnosti uz kršenje zakona – podseća Građanski preokret

Oni napominju da je jučerašnji požar "poslednje, dramatično upozorenje da je neophodno zaustaviti izgradnju te fabrike i sprečiti ekološku katastrofu i druge negativne posledice koje su izvesne ako joj se dozvoli početak proizvodnje".

Linglong je kompanija poznata po zagađenju životne sredine i u svojoj matičnoj zemlji, kao i po katastrofalnom požaru svoje prve fabrike van Kine, na Tajlandu 2015. godine – ističe GP. 

Oni podsećaju na zaključak pravne analize advokata Dušana Prijića da "fabrika autoguma Linglong u Zrenjaninu ne ispunjava uslove za dobijanje upotrebne dozvole" i da ukoliko bi organi Republike Srbije nastavili da krše pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije i pogon Linglong International Europe d.o.o.  Zrenjanin otpočne sa radom, građanima Republike Srbije preostaje da svoja prava ostvare pred međunarodnim institucijama, pre svega pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je u svojoj praksi ustanovio odgovornost država za zagađenje životne sredine koje potiče od proizvodnih pogona u privatnom vlasništvu.

Izvori: Večernje novosti, Autonomija, Moj Novi Sad

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan