Poznati o preventivi: Zdravlje zahteva da se starate o njemu

Poznati o preventivi: Zdravlje zahteva da se starate o njemu

Savremen način života pred nas stavlja brojne izazove. Puno obaveza, kratke rokove, stalno usklađivanje privatnog i poslovnog. U toj trci često zaboravljamo na zdravlje, dok nas ono samo ne podseti nekim simptomom, da usporimo i izdvojimo vreme za sebe. Vreme za redovne kontrole.


Koje teške životne situacije su ih navele da ustale zdrave životne navike, da vode računa o prevenciji, deo je pitanja koja smo postavili Vesni Dedić, Lidiji Ćulibrk i Maji Nikolić.

Ne smemo zanemarivati svoje zdravlje

Poznata voditeljka Maja Nikolić pre nekoliko godina za dlaku je izbegla sigurnu smrt. Puklo joj je slepo crevo i dobila je sepsu. Ta situacija je u potpunosti preokrenula njen pogled na svet i brigu za sopstevno zdravlje, te sada ne zanemaruje ni jedan pregled.

- Imam svoje lekare do kojih sam došla nakon mnogo lutanja, njima verujem i radim sve što mi kažu. Tu su naravno najvažnije redovne ginekološke kontrole i kontrole grudi, za koje opominjem sve u mojoj okolini da ih uvrste u obavezne.


Zbog svega što zahteva karijera poput njene, ali i uloga mame, žene često znaju da zanemare neke važne signale i svoje zdravlje da stave u drugi plan, dok se ne jave prve očigledne posledice. Pitali smo Maju i da li pored posla i porodice uspeva da pronađe vreme "samo" za sebe, šta je za nju najbolji lek protiv stresa.

- Da, uspevam. Ne mogu bez tih momenata, bilo da čitam knjigu ili odem na trening. To mi je jako važno. Idem na pilates nekoliko puta nedeljno i to mi savršeno odgovara. Recimo 80% se zaista zdravo hranim, a onda ima prostora za keks i mleko ili sladoled. Gledam da unosim dosta proteina, da ugljene hidrate jedem uglavnom za doručak. Ana Petrović, naša poznata nutricionistkinja me je naučila nekim pravilima kojih se pridržavam. Sport, moja deca i masaža su najbolji lek od stresa.

Rak mi je uzeo baku i oca

O tome koliko posvećuje pažnje svom zdravlju i da li je bilo momenata kada je shvatila da mora da uspori i da više nema šale, Vesna Dedić nam okriva da ima strah od belog mantila, ali zbog bolnog iskustva porodici jednom godišnje uradi sve preglede.

- Pred Novu godinu uvek idem na ginekološki pregled i kontrolu dojki. Moja baka je umrla od raka dojke, otac od raka pluća. Poražavajuća činjenica da je država morala da reaguje da ubuduće zakonom budu obavezni preventivni pregledi kod žena.


S jedne strane žene se boje, s druge strane uvek sebe stavljaju na poslednje mesto u porodici,  u domovima zdravlja su gužve, a odlazak kod privatnika mnogima je luksuz, navodi Vesna.


Poseta ginekologu važnija od dijete

Mnoge devojke, plašeći se gojenja, danas se izgladnjuju do granice da ozbiljno ugroze svoje zdravlje. Poznata voditeljka im je poručuje sledeće:

- Do muškog srca možda vodi konfekcijski broj 38, ali bez obrazovanja, harizme, šarma i sopstvenog novčanika taj put ume da bude popločan lošim iskustvima i suzama. Ja se celog života borim sa kilogramima, ali najvažnije je u toj borbi čuvati zdravlje. Mnogo je važnije od idealne kilaže informisati devojčice i njihove majke da već od prve menstruacije treba da idu kod ginekologa. To je jedini način da izrastu u zdrave devojke. 



Na kraju pitali smo našu sagovornicu da li joj poslovi kojima se bavi, a koji su veoma dinamični, često stresni, ipak ostavljalu prostora samo za sebe.

- Ne koliko bih htela, ali uspevam. Ponekad mi je za opuštanje dovoljan dan u pidžami, čaša vina i gledanje "Nothing Hilla" sa kćerkom. Ponekad da sednem u kola i odemo bar 1.000 kilometara daleko, završava voditeljka i spisateljica Vesna Dedić.


Lidijina preporuka: Joga, biciklom do posla i tračanje po snegu

Nama "zapadnjacima" je korisna budistička filozofija i odnos prema životu kao prema "prekratkom pokrivaču" – ako ga povučete ka bradi, gole su vam noge, ako pokrijete noge, gole su vam grudi. Ali ako naučite da se malko skupite i dobro smestite, biće vam sasvim udobno. 

To je jedno od razmišljanja Lidije Ćulibrk – glavne i odgovorne urednice najčitanijeg ženskog magazina u regionu "Lepota & Zdravlje" – o tome kako pomiriti želje i stvarnost, kako uživati u životu.



Deo te filozofije morala bi da bude i redovna briga o zdravlju, preventivni pregledi i pravovremeno informisanje mladih o njihovom značaju, smatra ona:

- Svake godine u oktobru idem na ultrazvuk dojki i mamografiju. Ove godine sam nagovorila čak i kćerku koja je mlada devojka da uradi UZ dojke, jer već sa 25 treba početi sa kontrolama, a potom pratiti savete lekara i u skladu sa tim dolaziti na preglede.

Stresna profesija, kratki rokovi, klizno radno vreme naučili su je upravo da –  "zdravlje zahteva da se staramo o njemu", kaže Lidija i dodaje da su joga dva-tri puta nedeljno i pešačenje ili odlazak biciklom do posla minimum njenih nedeljnih fizičkih aktivnosti.


Kada ste poslednji put bili kod ginekologa?

Možda je sada prillika za to: svesni značaja redovnih ginekoloških pregleda, tokom februara 2018. u Specijalnoj ginekološkoj bolnici “Genesis” ponovo organizujemo akciju: ginekološki i ultrazvučni pregled, kolposkopija, Papa test i analiza sekreta po ceni od 5.000 dinara. 

Termin možete odabrati pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla ili lično u Uroša Predića 4 u Novom Sadu.


PR tekst

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan