Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja u primeni od četvrtka

Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja u primeni od četvrtka

Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja usklađen je sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovavanja i vaspitanja u proteklih godinu dana, a u primeni će biti od 22. februara.

Šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete Snežana Vuković izjavila je danas za Tanjug da je pravilnik sveobuhvatan i da sadrži preventivne mere što do sada nije bio slučaj.

Tim za zaštitu od nasilja sada ima mnogo veća ovlašćenja. Ima mogućnost udaljavanja učenika iz neposredno obavezno vaspitnog rada, što ne znači udaljavanje iz škole, ali u vremenu najmanje od pet dana do 20 dana koliko traje vaspitno- disciplinski postupak – rekla je Vuković.

Kako je navela, postupanje u kriznim situacijma važan je deo novog Pravilnika.

Teško je predvideti krizne situacije, ali možemo predvideti neka postupanja škole da umanjimo neizvesnost i da umanjimo stres sa kojima se škola nosi - direktori, nastavnici, svi zaposleni, roditelji i učenici. Propisane su intervencije za krizne događaje, neke su smrt učenika, nasilna smrt učenika, smrt usled saobraćajne nezgode, samoubistvo učenika ili zaposlenih, masovne tuče, zemljotresi, kao i višestruka ubistva koja smo imali tokom majskih tragedija, koja su pogodile ceo sistem i bile okidač za uvođenje ovih procedura –  pojasnila je.

Pravilnikom je predviđeno da škole imaju Tim za krizne događaje, koji je podtim, odnosno deo Tima za zaštitu od nasilja, kao i program postupanja ustanove u kriznim događajima, navela je.

Definisane su i krizne situacije koje na direktan ili indirektan način mogu pogoditi školsku zajednicu, kao i koraci postupanja u vreme i nakon kriznog događaja –  istakla je Vuković.

Pravilnik je objavljen 14. februara, a primena počinje osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku i "možemo očekivati 22. februara da se primenjuje u školama", zaključila je. 

Postupanje ustanova obrazovanja i vaspitanja u kriznim događajima

Ministarstvo prosvete je, pored precizno definisanih procedura postupanja ustanova obrazovanja i vaspitanja u kriznim događajima koje su deo Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, izradilo priručnik "Postupanje ustanova obrazovanja i vaspitanja u kriznim događajima".(←klikni)

Priručnik je izrađen u cilju osnaživanja zaposlenih za postupanje i pružanje podrške deci/učenicima, roditeljima i kolegama u situacijama suočavanju sa kriznim događajima koji su na neposredan ili posredan način pogodili školsku zajednicu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U priručniku su date smernice i preporuke za postupanje zaposlenih u cilju jačanja spremnosti škole za efikasnije reagovanje u situacijama suočavanja sa kriznim događajem. Sastavni deo priručnika su i preporuke za organizovanje načina rada škola nakon kriznog događaja, kao i preporuke za komunikaciju sa medijima i kreiranje saopštenja o kriznom događaju za učenike, roditelje i zaposlene.

U naredom periodu Ministarstvo će realizovati i obuke za zaposlene u cilju osnaživanja za efikasno reagovanje u situacijama suočavanja sa kriznim događajem. 

Izvor: Moj Novi Sad, Euronews.rs

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tuga

  pre 93 dana i 11 sati

  Šta dobijamo kad dete udaljio iz škole na 5. do 20. dana? Neznam ko je ovo smislio zar deca nisu naša najveće bogatstvo.

  Oceni komentar:
  0
  1