Pravilnim korišćenjem klima uređaja možete smanjiti račune za struju

Pravilnim korišćenjem klima uređaja možete smanjiti račune za struju

Iako je vrele letnje dane ponekad nemoguće izdržati bez klima uređaja, celodnevni rad rashladnih sistema znači i veće račune za struju.

Postoji nekoliko načina racionalnog i optimalnog korišćenja klima uređaja, pomoću kojih se može uštedeti električna energija.

Jedan od najčešćih razloga zašto klima-uređaj troši više električne energije je to što je temperatura podešena prenisko.

Statistike pokazuju da većina korisnika postavlja svoje klima uređaje na 21 do 23 stepena Celzijusa, iako stručnjaci i portali koji se bave belom tehnikom savetuju da se klima podesi na 24 ili 25 stepeni. Razlika u temperaturi je mala, a u prostoriji i dalje može biti udobno. Računi se tako mogu smanjiti za čak 10 do 25 odsto.

Treba paziti gde se postavlja termostat, jer je taj deo uređaja je veoma osetljiv na toplotu koju emituju televizori, računari i drugi električni uređaji. Zato je preporučljivo da se klima ugrađuje dalje od njih, jer će u suprotnom kompresor raditi duže.

Važan je i izbor režima rada.

Za razliku od starijih klima uređaja koji su imali samo osnovne funkcije hlađenja, odnosno imali su tri opcije hlađenja – nisko, srednje i visoko, noviji klima uređaji imaju više opcija režima rada, prenosi City magazin.

Standardni klima uređaji, prozorski modeli ili prenosivi klima uređaji imaju režim hlađenja (Cool Mode) u kojem AC kompresor radi na podešenoj temperaturi i brzini ventilatora koja odgovara tom nivou. To znači da potencijal za uštedu električne energije zavisi od temperature na kojoj se klima uređaj koristi.

Režim ventilatora, kao što ime kaže, znači da radi samo ventilator, dok je kompresor isključen. Njime se postiže značajna ušteda u radu, ali ovaj metod ne dozvoljava dodatno hlađenje prostora.

Suvi režim je posebno koristan za gradove koji su bliže moru i imaju visok nivo vlažnosti u vazduhu, a odličan je i za upotrebu u kontinentalnoj klimi u danima kada je vlažnost u vazduhu visoka. Zahvaljujući ovoj opciji uklanja se višak vlage i vazduh u prostoriji postaje zdraviji, korišćenjem ove metode štedi se energija.

Prema mišljenju stručnjaka, redovno čišćenje klima uređaja ima višestruki značaj. Neefikasan rad dovodi do povećanja troškova električne energije jer je potrebno više vremena da se postigne zadata temperatura. 

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan