Predavanja i radionice za obolele od hipertenzije od utorka u više prigradskih naselja

Predavanja i radionice za obolele od hipertenzije od utorka u više prigradskih naselja

U okviru projekta "Samomerenje krvnog pritiska", koji se realizuje u saradnji sa Upravom za zdravstvo Novi Sad, Dom zdravlja organizuje edukacije čiji je cilj obuka obolelih od hipertenzije za samomerenje i evidenciju dobijenih vrednosti krvnog pritiska

Nakon predavanja o ishrani obolelih od hipertenzije, biće organizovane i radionice u okviru koje će zainteresovani sugrađani moći da: provere ispravnost svojih aparata za merenje krvnog pritiska, nauče pravilnu tehniku merenja i način evidencije dobijenih vrednosti, dobiju karton za evidenciju dobijenih vrednosti TA.

Radionice će biti realizovane u sledećim mesnim zajednicama:

- 04.12. sala Mesne kancelarije Sremska Kamenica u 8 sati

- 06.12. sala Mesne zajednice Paragovo u 8 sati

- 07.12. sala Mesne zajednice Stari Ledinci u 8 sati

- 11.12. sala Mesne zajednice Novi Ledinci u 8 sati

U Domu zdravlja "Novi Sad" kažu da je hipertenzija važna zbog toga što s vremenom dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i do nagle smrti, naročito ako se za nju ne zna i ako nije pod kontrolom. Kako je u početku dugo bez ikakvih simptoma i pri tom često praćena drugim poremećajima kao što su gojaznost, povišene masnoće, dijabetes, pušenje, genetski faktori, rizik nastanka oštećenja kardiovaskularnog sistema je skoro neizbežan.

- Na osnovu jednog pojedinačnog merenja ne može se izvući zaključak da li je pritisak povećan ili ne. Potrebno je sprovesti više merenja, tokom nekoliko dana i ako se izmere povećane vrednosti, može se posumnjati na povišen krvni pritisak. Takođe, osobe kod kojih je postavljena dijagnoza hipertenzije treba redovno da kontrolišu vrednosti krvnog pritiska u cilju korekcije terapije. Ako redovno prate i evidentiraju vrednosti krvnog pritiska, to olakšava postavljanje dijagnoze ili korekciju ordinirane terapije izabranom lekaru. Veoma je važno znati pravilnu tehniku merenja krvnog pritiska, ali i primenjivati zdrave navike u svakodnevnom životu. Takođe, neophodno je adekvatno evidentirati dobijene vrednosti, kako bi podaci bili pregledni – kažu u Domu zdravlja "Novi Sad".  

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan