PREDLOG SRS: Tesli spomenik i sadašnji Bulevar Evrope

PREDLOG SRS: Tesli spomenik i sadašnji Bulevar Evrope

Srpska radikalna stranka pokreće inicijativu da se u Novom Sadu Nikoli Tesli podigne spomenik, a da Bulevar Evrope ponese ime velikog srpskog naučnika.

Na ovaj način, smatraju radikali, grad će se dostojno odužiti svom počasnom građaninu, koji je "sticajem okolnosti dva puta bio odbijan da dobije stipendiju, pre sticanja svetske slave".

Đurađ Jakšić, predsednik GO SRS, kaže da je Novi Sad jedini grad u Srbiji, koji je Teslu još za života, 1936. godine, proglasio počasnim građaninom i da mu duguje spomenik.

- Očekujemo najširu podršku inicijativi svih političkih činilaca u gradu i donošenje jednoglasne odluke da Novi Sad dobije spomenik velikog genija, Tesle – kaže Jakšić, dodajući da bi spomenik trebalo da bude postavljen u najužem centru grada, a da će konačnu reč o lokaciji budućeg spomenika dati nadležne gradske institucije.

Novosadski radikali pokreću još jednu inicijativu, da se nekadašnji Subotički bulevar, koji je 2009. godine "nesrećno i nespretno nazvan Bulevar Evrope", preimenuje u – Bulevar Nikole Tesle.

- Naziv Bulevar Evrope je dosmanlijska kreacija, ali je paušalan i bezličan naziv, koji ne predstavlja ništa. Mi srpski radikali smo mišljenja da najvažnija saobraćajnica u Novom Sadu treba da nosi ime velikog naučnika i genija Nikole Tesle – izjavljuje Jakšić.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan