PREDLOG ZA PUTOVANJE: Posetili smo Ljubljanu, grad zelenila, istorije i ljubaznih domaćina

PREDLOG ZA PUTOVANJE: Posetili smo Ljubljanu, grad zelenila, istorije i ljubaznih domaćina

Zbog produženog vikenda mnogi Novosađani su prethodnu nedelju iskoristili za putovanje, te su i reporteri našeg portala iskoristili priliku da otputuju u Sloveniju, za koju kažu da je jedna od najčistijih zemalja na svetu.

Ekipa Novosađana bila je smeštena u jednom seoskom domaćinstvu u Cerknu, čiji su vlasnici mladi bračni par sa troje dece. Oni, sem što se bave seoskim turizmom, uzgajaju i organsko voće i povrće, a u okviru domaćinstva imaju i krave, kokoške i guske koje se hrane isključivo organskim biljem, što je i preduslov da budu ucrtani u kartu turizma.

Inače, cerkljanska regija ima bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. Beskonačne zelene doline među strmim gudurama, nepreglednim šumama i sunčanim platoima. Iz ovog lepog krajolika, na svega sat i po vremena vožnje nalaze se Bohinjsko, odnosno Bledsko jezero, koja odišu bujnom prirodom, a koju meštani ljubomorno čuvaju.

Ipak, Ljubljana je nešto što ostavlja poseban utisak na svakog koje je poseti prvi ili 101 put. Emona, Laibach ili Lubiana - sve su to nazivi za glavni grad  Slovenije. Prostire se na svega 160 kvadratnih kilometara, ali zato ima veoma bogatu istoriju, prelepu arhitekturu i pun je zelenila. Ulice  ispunjene su kafićima, barovima i restoranima gde turisti mogu da istraže lokalnu kuhinju i upoznaju se da njihovom nacionalnom kuhinjim i vinima.

Cene u restoranima i kafićima su identične ovim u Novom Sadu, dok su cene hrane i slatkiša za oko 50 centi do evro jeftinije, posebno u trgovinskim lancima Lidl i Spar.

 


Inače, za Ljubljanu su vezane i mnoge legende u vezi sa zmajem, koji je i glavni simbol ovog grada. Po jednom od predanja, zmaja je ubio Sv. Đorđe i zato, kada uskim ulicama krenete uzbrdo, dolazite do brda iznad grada, gde se nalazi i Crkva Sveti Đorđe, koji je i zaštitnik Pirana. Do crkve se penje uskim i strmim kaldrmisanim ulicma u kojima su smeštene prodavnice raznih suvenira, kafići i prodavnice nakita od murano stakla.

Na Ljubljanski dvorac koji je smešten na brdu iznad grada, a koji je star oko 900 godina, Slovenci su posebno ponosni. Ukoliko su grupne posete, karta staje šest evra, a uz nju vam dodele i vodiča, koji vam na vrlo interesantan način opisuje šta se gde nalazilo. Do dvorca može da se ide peške, a za one koji nemaju kondiciju, tu je i uspinjača.

Vidikovac i bedemi dvorca daju najlepši pogled na skoro čitav grad, dok se u dvorcu nalazi muzejska izložba o slovenačkoj istoriji, muzej lutaka, kao i brojne istorijske sobe, ali i sala za video prezentacije pod nazivom Virtualni dvorac. Ovde se nalazi i kafić, noćni klub i dva restorana, a ujedno se održavaju i kulturni događaji, kao i projekcije filmova na otvorenom pod nazivom "Film pod zvezdama leti".

 


Sem dvorca, mogu da se posete odnosno vide i druge znamenitosti, a jedna od njih jeste svakako most Tromostovje, koji je podeljen na tri mosta. Interesantan je podatak da svaki most ima svoju priču, a prema legendi, pekari  koji su varali svoje mušterije u pogledu kvaliteta hleba, bili su bacani u ledenu Ljubljanicu, dok se narod okupljao da to gleda.

Najpoznatiji je, svakako, Zmajev most, koji je ukrašen statuama ovog mitskog bića i predstavlja odličan primer arhitekture secesije koja je procvetala na prelazu u 20. vek. Izgrađen je između 1900. i 1901. godine i bio je prva armiranobetonska konstrukcija u Ljubljani i jedan od najvećih mostova te vrste u Evropi.


Tu se nalazi i centralni Prešerenov trg, okružen veličanstvenim zgradama, poput Franjevačke crkve. Tu se održavaju razni karnevali i koncerti.

S obzirom na to da je Slovenija puna zelenila, trebalo bi spomenuti i ljubljanski park Tivoli, koji se nalazi u centru i predstavlja najveći park u zemlji. U njemu su smešteni teniski tereni, teren za mini-golf, fontane, ribnjaci i nekoliko dečijih  igrališta. U središnjem delu parka je smeštena Jakopičeva promenada, gde se tokom cele godine održavaju izložbe fotografija.

Valjalo bi posetiti i Katedralu Svetog Nikole, koja se prvi put spominje 1262. godine. Vrlo su interesantne i Nacionalna galerija Slovenije, Gradska kuća, ali i stari vojni zatvor, čiji su zidovi sada prekriveni umetničkim delima, ali rešetke još uvek stoje.

Naš zaključak je da Slovenci zaista treba da budu ponosni na ono što imaju, grade i čuvaju, a nama Novosađanima ne preostaje ništa drugo nego da se ugledamo na njih.

Oceni vest:
15
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dax

  pre 14 dana i 16 sati

  Nisu bili tako ljubazni '91 kad je njihova TO ubijala vojnike Jna i uvela čitavu Jugoslaviju u krvavi rat.

  Oceni komentar:
  12
  15
 • Veki

  pre 14 dana i 12 sati

  Dax, bas je bilo tuzno te 1991. godine kad je i nas sugradjanin Goran Maletic ubijen ispred kasarne tamo u Sloveniji, a imao je samo 19 godina.
  Ja sam isla u Sloveniju sa roditeljima pre te godine, obozavala sam Bled, ali posle nikada.

  Oceni komentar:
  4
  14
 • Pablo

  pre 13 dana i 23 sata

  @Dax i Veki, hajte vi kod vašeg naci vođe u Jajince lagano...

  Oceni komentar:
  10
  6
 • Nikad zaboraviti

  pre 13 dana i 22 sata

  Slažem se sa Dax-om i Veki.
  Valjda će mi toliko biti dozvoljeno da kažem, i pored naređenja Partije.

  Oceni komentar:
  3
  4
 • Dax

  pre 13 dana i 15 sati

  @Pablo kakve veze činjenice imaju sa Vođom? Ovo je istina i ne treba je zaboraviti koliko god je oni prali.. Nisam rekao da ne putuješ tamo, ja neću, bez obzira na reklamu.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Veki

  pre 13 dana i 10 sati

  Pablo, nemam pojma na kakvog naseg vodju ti mislis, moji su bili mama i tata kojih vise nemam, ali ako pre 40 godina u Ljubljani nisu hteli na kasi da si kazu koliki ti je racun, nego unazad po njihovom, a italijanima i austrijancima ljubili ruke mogu da zamislim kako je sada tamo, a ti idi pa vidi, lepo je.

  Oceni komentar:
  4
  4
 • Milan

  pre 13 dana i 3 sata

  Slovenija je uvek bila raj za južnjake! Vredni,radni,pragmatični a YU za koju su se istinski borili su iskoristili najpametnije i ostvarili svoj vekovni san - SR Sloveniju.U YU nisu svi narodi bili isti,šlepali su se neradnici,igrale političke igre.Slovenci su bili najobrazovaniji,ali od Srba,Hrvata,Bosanaca nije se moglo i otišli su.Sad vidimo da su imali pravo ali ostaje žalost zašto su baš razbili prosperitetnu YU znajući da ostavljaju rat za sobom.Oni odoše a mi i dalje tonemo u neznanju…

  Oceni komentar:
  2
  5