Predloženi rebalans pokrajinskog budžeta uvećan za 3,71 milijardu RSD

Predloženi rebalans pokrajinskog budžeta uvećan za 3,71 milijardu RSD

Vlada AP Vojvodine predložila je na današnjoj sednici rebalans pokrajinskog budžeta za 2021. godinu u obimu od 81,36 milijardi dinara, što predstavlja povećanje za 3,71 milijardu dinara, odnosno 4,8 % u odnosu na aktuelni budžet.

Predloženim rebalansom kapitalni deo budžeta povećan je i iznosi 19,41 milijardu dinara. Budžet se povećava iz onog njegovog dela koji predstavlja najveći potencijal, a to su poreski prihodi - prihodi od poreza na zarade i poreza na dobit, što je najdirektniji pokazatelj stanja zaposlenosti, visine prosečnih plata i profitabilnosti privrede, kaže se u saopštenju vojvođanske skupštine. 

Predlog odluke o rebalansu upućen je Skupštini AP Vojvodine.

Za prevremenu otplatu javnog duga nastalog u vreme prethodne adminstracije, iz pokrajinskog budžeta biće usmereno 900 miliona dinara, čime će se znatno smanjiti opterećenje budžeta za 2022. i 2023. godinu.

Ovim rebalansom predviđena su izdvajanja za kapitalne projekte pre svega, u oblastima, privrede i vodoprivrede, zdravstva, obrazovanja i kulture, razvoja sporta i socijalne i demografske politike.

Vodoprivrednim preduzećima biće usmereno 600 miliona dinara za investicione radove i održavanje vodnih mreža.

Za podsticaje privrednom i turističkom razvoju i podršku ženskom preduzetništvu i malim i srednjim preduzećima, opredeljeno je ukupno 357 miliona dinara.

Za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade očne klinike Kliničkog centra Vojvodine obezbeđeno je 310 miliona dinara.

Obezbeđen je i novac za početak radova na izgradnji Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu, kao i za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju tri doma kulture – u Velebitu, Golubincima i Lovćencu.

Ovim rebalansom predviđena su i ulaganja za opremanje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu nakon završetka druge faze radova koji se očekuju krajem septembra, kao i za sanaciju objekata i prostora koje koriste osnovne i srednje škole u AP Vojvodini.

Velika ulaganja predviđena su i za dogradnju i rekonstrukciju Doma za duševno obolela lica u Čurugu kao i za druge domove socijalnog staranja i ustanove socijalne zaštite koje vode brigu o deci.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan