Predloženo poskupljenje grejanja i tople vode u Novom Sadu, SSP i Bravo oštro protiv

Predloženo poskupljenje grejanja i tople vode u Novom Sadu, SSP i Bravo oštro protiv

Gradsko veće predložilo je da grejanje i topla voda u Novom Sadu poskupe od osam do 12 odsto, zavisno od kategorije potrošača.

Radio 021 podseća da će ovo biti drugo poskupljenje grejanja u Novom Sadu u poslednjih šest meseci i da će njegova cena po kvadratnom metru porasti sa 117,27 na 127,5 dinara, što je za 8,33 odsto više.

Kod građana i poslovnih potrošača kojima se cena obračunava po utrošku, grejanje je poskupelo sa 6,86 na 7,7 dinara po kilovat-času.

Cena instalisane snage povećana je na 334,93 dinara. Ovo poskupljenje iznosi nešto više od 12 odsto.

Topla potrošna voda će, umesto dosadašnjih 255,54 dinara po kubiku, otići na 276,82 što je takođe povećanje od 8,33 odsto.

Ovo poskupljenje znači da će prosečan mesečni račun za grejanje za stan od 50 kvadrata porasti za nešto više od 500 dinara, zaključuje 021.rs.

U zahtevu za poskupljenje kao razlog se navodi to što je od 1. novembra cena gasa porasla za 10 odsto, a uz to su poskupele i cene repromaterijala i usluge održavanja toplifikacionog sistema grada.

Istovetan razlog bio je i letos kada je došlo do poskupljenja grejanja i tople vode.

Pre poskupljenja u decembru 2022. godine, cena grejanja godinama nije rasla, već se u četiri navrata smanjivala usled uspešnog poslovanja "Novosadske toplane".

Za sada nije poznato kada će početi primena novog cenovnika, jer nakon što prođe 15-dnevni javni uvid, potrebno je da se donese odluka o saglasnosti na izmenu cena.


SSP: Zahtevamo hitnu obustavu ove sramne odluke

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) protivi se ovom predlogu.

Ne samo da najoštrije osuđujemo ovo neopravdano poskupljenje, već se i pitamo koje su granice osionosti i bezobrazluka naprednjačke klike koja muze Novosađane – poslovično uredne platiše.  stoji se u saopštenju.

Oni podsećaju da pre poskupljenja u decembru 2022. godine, cena grejanja godinama nije rasla, već se u četiri navrata čak i smanjivala usled uspešnog poslovanja "Novosadske toplane".

To posebno zbunjuje jer je ovo preduzeće u 2022. godini imalo prihode od 8,6 milijardi dinara, što je bilo oko četvrtine ukupnih prihoda novosadskih javnih preduzeća. U međuvremenu, bilo je i nekih investicija iz sopstvenih izvora... Kako je moguće da je za tako kratko vreme počeo vrtoglavi pad prihoda preduzeća, čak i ukoliko se računa rast cene gasa – pita se Gradski odbor SSP-a.

Oni sugerišu da gradska vlast možda planira da ovim poskupljenjem, odnosno "uzimanjem dodatnih sredstava iz džepova građana, finansira otimanje izborne volje Novosađana na predstojećim lokalnim izborima."

Dr Vladimir Vrsajkov ispred GrO Stranke slobode i pravde Novi Sad zahteva "hitnu obustavu ove sramne odluke", a građanima Novog Sada još jednom poručuju da će "braniti i odbraniti njihovu izbornu volju".

Bravo: Novi udar na novčanike građana!

Građanski pokret Bravo upozorava da je ovo treće poskupljenje grejanja i tople vode u Novom Sadu od decembra 2022. godine i da su u odnosu na period pre (prvog) povećanja cena više za oko 30%.

Gledajući na primeru cene grejanja prosečnog stana od 50 kvadrata koje je u decembru 2022. bila 4.500, ona će ubuduće koštati skoro 6.500 dinara "a da u protekloj godini nismo dobili ni bolje ni sigurnije grejanje".

Umesto da zbog blage zime cene ostanu na istom nivou ili budu niže, mi se suočavamo sa drugim poskupljenjem u godinu dana. Uz to, i sve ostale komunalne usluge u Novom Sadu su poskupele tokom 2023. godine  konstatuje Bravo i naglašava da cene svakodnevno skaču te da su danas benzin i dizel poskupeli tri dinara po litru, a tu je i "nepodnošljivo opterećenje građana novim cenama struje i grejanja".

Oni podsećaju da je MMF od Vučića i Vlade tražio da cene energenata dostignu tržišni nivo, čime se "celokupna kriza i rast cena prelivaju na leđa građana"

– Umesto da država, velike kompanije i najbogatiji podnesu teret aktuelne krize, osiromašeni građani nose teret poskupljenja osnovnih životnih namirnica, poskupljenja struje i grejanja – zaključuje Bravo i poručuje da, ako vlast ne može da obezbedi da cene struje i grejanja ostanu na istom nivou, kao i sigurno i jeftino daljinsko grejanje i isporuka tople vode u Novom Sadu, "onda je za sve nas bolje da rešavanje problema prepuste onima koji imaju sposobnosti i volje da izazove krize rešavaju u korist građana".  

Izvori: Radio 021, Moj Novi Sad

Oceni vest:
1
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • MS

  pre 57 dana i 23 sata

  Opet povećanje??? Pa kad vidim racun za vodu imam osećaj da smo kamile, a o grejanju da ne pricam-cim je temperatura u plusu radijatori mlaki.

  Oceni komentar:
  1
  18
 • ?

  pre 57 dana i 21 sat

  120.000.oo dinara za godinu dana grejanja stana od 50 m2. A efektivno greju 1 -2 meseca. Hladni radijatori a topla voda tek nešto mlaka.

  Oceni komentar:
  0
  16
 • Čemu grejanje?

  pre 57 dana i 21 sat

  Uskoro će se klima toliko promeniti, da će se postaviti pitanje treba li nam uopšte grejanje?
  Eto muke za Toplanu, koja i sada "štedi gorivo" i greje tek toliko da ispuni formu, u ovoj smeni toplih i nešto hladnijih dana.
  Ne možemo govoriti o zimi, kada su temperature iznad nule.
  Takva zima postoji samo u medijskim naslovima odvratnih portala čiji je jedini zadatak da šokiraju. Njima je sve propast, pa i prelazak sa 15 stepeni na 5 stepeni.
  Mislim, tamo negde oko ekvatora, ne postoje Toplane...

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Dino

  pre 57 dana i 16 sati

  Vučević traži od direktora toplane da steže stoku,ovaj razvlači koliko može ali dzaba ovaj *** cenzurisano ***je nezasit.
  Ulizica *** cenzurisano ***i čisto zlo nad ovim gradom

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Slađana

  pre 57 dana i 3 sata

  SAMO: "NAPRED" NAPREDNA"SNS-SEKTO" !!!

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Maja

  pre 57 dana i 34 minuta

  Ovo već liči na teror i maltretiranje građana. Kakvo sad gradsko veće? Oni predlože pa onda oni i prihvate predlog? Da li su isti ti likovi primetili da je poslednjih nekoliko zima znatno toplije od proseka iz raniji godina? Da li je za njih upravo to uslov da poskupi grejanje?

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Ing Zoran Vukov

  pre 56 dana i 2 sata

  Imam utisak da građani ne razumeju cenovnik toplane, jer se podaci o količini kupljenih i isporučenih kwh kriju načinom naplate, pa u komentaru ću dati objašnjenje.
  Ako je korisnik sa starim cenovnikom plaćao PO KVADRATU (ili UKUPNO) sa iznosom 117,27 [din/m2 mes] a godišnje je platio x 12 mes = 1.407,24 [din/m2god], tada je kupio sa cenom 6,86 [din/kwh] podeljeno = 205,1370 [kwh/m2 stana god]. Tako stan od 60 m2 sa starim cenovnikom je godišnje plaćao 1.407,24 din/m2 god x 60 m2 = 84.434,40 din

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Ing Zoran Vukov

  pre 56 dana i 2 sata

  Sa novim cenovnikom sa iznosom od 127,5 [din/m2 mes] x 12 mes će plaćati godišnje 1.530 [din/m2 god] i kupovati sa cenom 7,7 din/kwh =198,7012 [kwh/m2 stana god]. Tako stan od 60 m2 će sa novim cenovnikom godišnje platiti 91.800 din i time kupiti sa cenom 7,7 [din/kwh] 11.922,0779 [kwh/m2 stana god].
  Šta građani ne znaju koji plaćaju po kvadratu? Prosečna količina kwh koja se godišnje isporuči je upola manja I prosek od 19 god (po merenju iznosi 90 – 92 kwh/m2 UKUPNO ZAGREVANOG PROSTORA U ZGRADI

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Ing Zoran Vukov

  pre 55 dana i 23 sata

  Ako uporedimo šta se fakturiše godišnje cenovnikom od 205,1370 [kwh/m2 stana god] a sa novim cenovnikom 198,7012 kwh/m2 stana sa prosekom od 97,0899 kwh/m2 stana god, nego jasno je da se naplaćuje više ili dvostruko veća količina kwh nego što se isporučuje. Tako se od korisnika krije stvarno plaćena cena kwh koja je ne 6,86 ili 7,7 din/kwh već je cena dvostruko veća, jer toplana drugo i ne isporučuje toplovodom.Da bi sakrili ovu prevaru izmišljena je naplata “PO UTROŠKU gde se naplaćuju sa FIKSN

  Oceni komentar:
  0
  2