Predloženo povećanje plata za državne nameštenike

Predloženo povećanje plata za državne nameštenike

Posle punih 11 godina, pripadnici pravosudne straže, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte u pravosuđu i državnim organima, dobiće veće koeficijente plata.

Tako će, na primer, prosečna plata jednog zapisničara u tužilaštvu, dostavljača ili stražara, sa oko 35.000 dinara porasti na oko 43.000, pišu "Novosti".

Vlada Srbije usvojila je prošle nedelje Predlog izmena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kojima se unapređuje položaj nameštenika za čije je poslove traženo srednje stručno obrazovanje. Reč je o onim pratećim pomoćno-tehničkim poslovima uporedivim sa poslovima koje obavljaju državni službenici sa istim stepenom stručne spreme.

Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa, navela je primer zapisničara.

Zapisničari u sudovima vode se kao državni službenici koji obavljaju poslove iz delokruga organa, dok se zapisničari u tužilaštvima vode kao nameštenici koji obavljaju pomoćno-tehničke poslove, iako je, posebno s uvođenjem tužilačke istrage, njihov posao jednako složen kao i onih u sudu. I oni, kao i tužioci, na neki način učestvuju u istrazi. Tako se razlike u platama između državnih službenika i nameštenika koji obavljaju istu vrstu poslova i imaju isti stepen kvalifikacije, kreću od 16.000 do 20.000 – pojašnjava Milošević.

Čak ni pravosudna straža, čiji je posao rizičan, ne odstupa od ovoga i stražari kao nameštenici imaju manje plate. Njihovu sudbinu dele i referenti u pisarnicama, koji obavljaju izuzetno složene poslove, a plaćeni su kao čistačice, pišu "Večernje novosti".

S obzirom na to da je osnovica za obračun plata nameštenika u državnim organima rasla sporije u odnosu na rast minimalne zarade, osnovne plate onih čija su mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe ostali su ispod minimalca, pa su primali korektivne dodatke da bi dostigli zagarantovanu zaradu. I dok su njihova primanja stagnirala, plate državnih službenika su rasle, i to ne samo zbog većih koeficijenata, već i zbog mogućnosti napredovanja, koju su nameštenici tražili, ali nisu izdejstvovali. Tako bi najbolje ocenjeni državni službenici skakali i za dva platna razreda.

Procene su da u Srbiji ima nešto više od 4.000 nameštenika. Iako se, kako kaže Milošević, svi sada raduju izmeni zakona, ovo shvataju kao prelazno rešenje i čekaju Zakon o izjednačavanju plata u javnom sektoru, koji bi na snagu trebalo da stupi 2025. godine.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan