PREDLOZI: Ulice na Sajlovu da nose imena Toze Veselinovića, Ilije Pantelića, Mike Alasa...

PREDLOZI: Ulice na Sajlovu da nose imena Toze Veselinovića, Ilije Pantelića, Mike Alasa...

Članovi Komisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Skupštine Grada Novog Sada na danas održanoj sednici utvrdili su predloge rešenja za nazive nekoliko ulica na Sajlovu i Kaću.

Na predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, ulica Sajlovo 15 dobila bi naziv po srpskom matematičaru, profesoru Univerziteta u Beogradu i akademiku Srpske kraljevske akademije Mihailu Petroviću Alasu, ulica Sajlovo 22 dobila bi naziv po književniku, profesoru univerziteta, teatrologu, predsedniku Matice srpske Božidaru Kovačeku, ulica Sajlovo 23 dobila bi naziv po bivšem fudbalskom reprezentativacu Jugoslavije i golmanu šampionske generacije FK Vojvodina iz 1966. godine Iliji Panteliću, dok bi ulica Sajlovo 18 dobila naziv po fudbaleru Vojvodine, Partizana i reprezentacije Jugoslavije, jednom od najboljih jugoslovenskih strelaca svih vremena Todoru Tozi Veselinoviću.

Na predlog arhivskog savetnika u Arhivu Vojvodine Milene Popović Subić, ulica Sajlovo 9 dobila bi naziv po prvoj Srpkinji iz Ugarske koja je završila medicinu dr Korneliji Rakić, a ulica Sajlovo 20 dobila bi naziv po prvoj srpskoj pesnikinji na slavenoserbskom jeziku Eustahiji Arsić. Ulica Sajlovo 11, dobila bi naziv po pijanistkinji, koncertnoj pevačici, kompozitorki Jovanki Stojković, na predlog Bojane Gavrić, dok bi na predlog grupe zaposlenih u Muzeju Vojvodine, ulica Sajlovo 36 dobila naziv po pesniku i pravniku Dimitriju Mihajloviću.

Na današnjoj sednici članovi Komisije doneli su rešenja da se ulicama u Kaću i to onoj koja je zajednička sa Ulicom vojvođanskom u Budisavi, koja počinje između kp 3367 i kp 1304/54, ide celom dužinom kp 3494/2, kp 3494/1, kp 6519 i završava se kod granice sa naseljenim mestom Budisava, da naziv Ulica vojvođanska, dok bi na predlog Mesne zajednice "Kać" ulici koja izlazi na Ulicu Vuka Karadžića, kp 2520/5, 2517/6 i dr, dobila naziv po srpskom pesniku Miroslavu Miki Antiću.

Nakon što mišljenje daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o prihvaćenim predlozima.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kevin Noulan

  pre 1405 dana i 9 sati

  Sumnjam da bi iko od velikana želeo da se ovakve ulice zovu po njima. Ako nemate auto sa gusenicama, teško probijanje kroz njih, bar na Sajlovu.

  Oceni komentar:
  1
  1