Preduzetnici koji su greškom dobili minimalac od države bolje da ne dižu novac s računa

Preduzetnici koji su greškom dobili minimalac od države bolje da ne dižu novac s računa

Pojedinim preduzetnicima koji su u radnom odnosu ili su korisnici penzije legla je uplata državnog minimalca, iako je ranije navedeno da oni na ova direktna davanja neće imati prava.

Računovođe i poreznici savetuju preduzetnicima da taj novac, ipak, ne podižu sa računa, piše eKapija, a prenosi nova.rs.

U slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog ili penzionera, nema pravo na direktna davanja – navodi se u odgovoru na pitanje da li na pomoć države mogu da računaju preduzetnici koji imaju preduzetničke radnje iz radnog odnosa i penzioner kao vlasnik radnje, a u pitanju je samooporezivanje. Odgovor je objavila Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom finansija.

I iz Ministarstva finansija odgovorili su za portal eKapija da preduzetnik koji je u radnom odnosu ili je penzioner ne može da ostvari pravo na direktna davanja, ali ima pravo na fiskalne pogodnosti.

Pojedinima je međutim, uplata prvog minimalca legla na račun. Aleksandar Vasić, osnivač kompanije "Poslovni savetnik" kaže za eKapiju da je savet da se novac ipak ne koristi.

Savetujem da, ukoliko je do takve greške došlo, preduzetnici taj novac ne troše ako na njega nemaju pravo. Međutim, pitanje je kako je došlo do te greške i zašto bi neki preduzetnik paušalac, recimo obućar, koji nije čitao Uredbu, trebalo da zna više o propisima od države –  pita se Vasić.

On dodaje da se s obzirom na to da su propisane visoke kazne ako privrednici zloupotrebe pomoć države, postavlja pitanje na kome je odgovornost.

Ukoliko je država pogrešila, a bez greške preduzetnika, postavlja se pitanje ne kome je odgovornost – ističe Vasić.

Navodi i da je moguće da je dolazilo i do nenamernih grešaka prilikom popunjavanja prijave za korišćenje mera državne pomoći, ali da za sada nije omogućeno da se takve greške u samoj prijavi isprave.

Oceni vest:
12
21

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • mixi

  pre 1057 dana i 23 sata

  Eee koja lopovska drzava. Ljudi uzimajte novac, nije vasa greska. Ko ih sisa.

  Oceni komentar:
  20
  27
 • Goran

  pre 1057 dana i 15 sati

  Kako da proverim da li je moj poslodavac uzeo pomoc od drzave.uzeo nam je ziro racune i fotokopiju platne kartice a kad je pocela isplata minimalca kaze da nije trazio pomoc drzave

  Oceni komentar:
  33
  51
 • Vukovic marijan

  pre 1057 dana i 8 sati

  Pise u uredbi da pripada radniku penzioneru ne pripada vlasniku penzioneru

  Oceni komentar:
  11
  13
 • Goca

  pre 1057 dana i 6 sati

  Gorane na nbs vidis da li mu je bio otvoren namenski racun.

  Oceni komentar:
  6
  16
 • Dejan

  pre 1057 dana i 1 sat

  Dal imamo pravo na taj minimalac koji smo radili punim kapacitetom za vreme vandrednog stanja mi i ovako primamo minimalac ili neka dopuna uz platu sta nama sleduje uz to

  Oceni komentar:
  25
  44
 • Marko

  pre 1056 dana i 21 sat

  @Goran To nije vas poslodavac kriv, svi su se ponadali da ce im drzava pomoci pa se spremili. Ja vam kazem, da je ta pomoc mac sa dve ostrice i da niko ne bi trebao da uzima tu pomoc. Jer ce ga to debelo kostati. Vas poslodavac je to skontao i odustao izgleda kao i mnogi pametni preduzetnici. Verujte mi ako ova drzava kaze nesto, sve je suporotno. Nikakve pomoci od nje nema nazalost, prepusteni smo sami sebi...

  Oceni komentar:
  22
  26
 • Sladjana

  pre 1056 dana i 15 sati

  Vlasnik sam privrednog društva koje je aktivno u apr, ali više godina unazad sa izjavama o neaktivnosti. Uredno podnosim prijave za isplatu ld( prijavljena sam kao radnik u svojoj firmi), ali isti ne isplaćuje, i ne uplaćujem doprinose. Podnesen je zahtev za isplatu tri lična dobodka, otvoren mi je covid račun, ali sredstva nisu uplaćena? Da li imam ,ili nemam pravo na ld? Firma registrovana 2004, nije prekinuta delatnost( jer za privredna društva nije moguće privremeno prekidati delatnost), nisu smanjivanju radnici.
  Ako imam pravo, kome treba da uloži prigovor, ili žalbu?

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Raca

  pre 1056 dana i 12 sati

  Novac je uplacen i preduzetnicima ,uglavnom pausalcima,koji imaju milionske dugove po osnovu poreza i doprinosa.
  Ko ovde koga pomaze???

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Slavko

  pre 1056 dana i 5 sati

  kako da znam da li je moj poslodavac pdigao novac i da li su legle pare.posto je pre 15 dana nam uzeo licne karte kao navodno da otvori racun kod Halk banke navodno za podizanje putnih troskova..

  Oceni komentar:
  6
  8
 • igor

  pre 1056 dana i 2 sata

  Dobar dan vlasnik sam radnje za preradu drveta a istovremeno sam i zaposlen na zeleznici ,proverio sam da mi je otvoren racun za minimalac ali mi isti nije uplacen .Da li imam prava na isti?

  Oceni komentar:
  6
  7
 • Rada

  pre 1055 dana i 19 sati

  Da li su svi preduzetnici dobili isti iznos,kako je moguce da sam ja dobila 15 000 i svi kojima knjige vodi moj knjigovodja,a ostali 30 000 koji imaju isto status preduzetnika i knjige im vode druge knjigovodje.Unapred hvala na odgovoru

  Oceni komentar:
  2
  12
 • Biljana

  pre 1055 dana i 18 sati

  Gazda nam jos uvek nije prebacio novac na tekuce racune niti pominje. Nismo radili tako da ni platu nismo dobijali. Ako ne bude nasao nijedan nacin da novac zadrzi ocekujemo da ce traziti da mu damo od tih 30.000 iznos za porez i doprinose. Bruka i sramota. Inace nasa mesecna plata je 28.000!!

  Oceni komentar:
  4
  7
 • Mirko sukic

  pre 1054 dana i 18 sati

  Zasto penzioneri nemaju pravo na kovid19,a registrovani u APR_u I placaju dazbine drzavi

  Oceni komentar:
  5
  10
 • Ivan

  pre 1054 dana i 5 sati

  Preduzetnik sa 3 zaposlena na Covid racun dobio 30.367,00, sta je sa ostalim sredstvima i kome se obratiti.

  Oceni komentar:
  4
  8
 • Milorad

  pre 1053 dana i 6 sati

  Ima li iko informaciju zasto nekima koji imaju pravo na pomoc ona nije uplacena iako je racun otvoren, dok su je drugi dobili? Da li je u pitanju greska (kao i mnoge druge koje su se desile), i ako jeste, kada bi mogla biti ispravljena?

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Rozalija

  pre 1051 dan i 21 sat

  Da li može neko da mi objasni kakve veze ima zaslužene penzije iz radnog odnosa sa preduzetničkom delatnošcu da nemam prava na direktna davanja,a ako zaposleni preduzetnik na to ima prava po radnom odnosi.I ja kao preduzetnik se nalazim na evidenciji zaposlenih po centralnom registru.Obračunavam doprinose po ličnoj zaradi.Ako može odgovor na moju imel adresu.Puno vam hvala i ovo mi puno znači da imam jasniji pregled za moju nedoumicu.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Topo Stevica

  pre 1048 dana i 3 sata

  U radnom sam odnosu imam taksi radnju prijavljenu kao dodatno zanimanje od 2014 na moje i drzava mije otvorila namenski racun na taksi radnju a opet je gazda dobio pomoc od drzave zamene ane ja na taksi radnju koja je tu logika molim vas objasnite mi

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Vanja Najdanovic

  pre 1029 dana i 15 sati

  Vlasnik sam preduyetnicke radnje pib 110299030 i otvoren mi je namenski racun kod mts banke ali nisam dobika pomoc od dryave,pa me interesuje raylog

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Jadranka

  pre 999 dana i 23 sata

  A kome da se obrate oni preduzetnici koji nisu dobili ni PRVI deo od tri?

  Oceni komentar:
  3
  4
 • Nikola Lukic

  pre 650 dana i 1 minut

  Meni je istekla prijava na birou 26.04,ali sam bio prijavljen 15.0_4 i nisu mi legle pare,a rekli su zakljucno sa 15.04

  Oceni komentar:
  0
  0