Predviđanja stručnjaka: Za deceniju i po obolevanje od karcinoma povećaće se čak 70 odsto

Predviđanja stručnjaka: Za deceniju i po obolevanje od karcinoma povećaće se čak 70 odsto

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pred 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka, upozorila je da će prema njihovoj projekciji do 2032. broj obolelih od malignih tumora na svim lokalizacijama dostići čak 25 miliona godišnje.

Za četiri godine, od 2008. do 2012, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo sa 12,7 na 14,1 milion ljudi.

Narednih 20 godina najveći porast i u obolevanju i u umiranju od raka će biti u nerazvijenim i u srednje razvijenim zemljama, gde je životni vek stanovništva sve duži i u kojima su prisutne najveće razlike u socioekonomskom statusu – saopšteno je iz SZO, a prenose Novosti.

Iz Međunarodnog udruženja za borbu protiv raka navode da se 20 odsto karcinoma koji se otkriju svake godine može pripisati virusnim ili bakterijskim infekcijama izazvanim HPV, zatim virusima hepatitisa B i C, i helikobakterijom.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda – rekli su u "Batutu".

Po učestalosti obolevanja od raka Srbija je među 37 evropskih zemalja na 17. mestu. Ali, stručnjaci ukazuju da jedan od značajnih problema u Srbiji predstavlja i neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje iskustava iz razvijenih zemalja sveta u prevenciji i ranom otkrivanju raka.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan