Preminula profesorka Filozofskog fakulteta Marija Kleut

Preminula profesorka Filozofskog fakulteta Marija Kleut

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu objavio je vest da je danas preminula njihova dugogodišnja profesorka Marija Kleut.

Sa velikom tugom obaveštavamo saradnike i prijatelje  da je naša uvažena prof. emeritus Marija Kleut (1943) preminula dana 7. decembra 2023. godine, ostavivši za sobom neizbrisiv trag na Odseku za srpsku književnost i Fakultetu. Prof. dr Marija Kleut bila je dugogodišnji šef Odseka za srpsku književnost i profesor, kao i dekan Fakulteta. Generacije studenata kojima je predavala pamtiće je kao vrsnog predavača i pedagoga ogromnog znanja i topline, a kolege kao ženu neverovatne energije, izuzetnog književnog istoričara i poznavaoca narodne književnosti, te istaknutog naučnog radnika prisećaju se kolege profesorke Kleut.

U njenoj biografiji objavljenoj na sajtu Akademske knjige saznajemo da je rođena 1943. godine u Beogradu, a živela je i radila u Novom Sadu.

Studirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirala (1966) i magistrirala (1973).

Doktorirala je u Novom Sadu odbranom disertacije "Ivan Senjanin u srpskohrvatskim narodnim pesmama" (1986).

Od 1973. godine je radila na novosadskom Filozofskom fakultetu gde je 1992. godine stekla zvanje redovni profesor.

U obimnoj bibliografiji radova Marije Kleut dominira narodna književnost i srpska književnost XVIII i XIX veka.

Važnije knjige: Lirske narodne pesme u Letopisu Matice srpske (1983), Ivan Senjanin u srpskohrvatskim usmenim pesmama (1987), Iz kolebe u dvorove gospodske. Folklorna zbirka Milice Stojadinović Srpkinje (1990), Pesmarica karlovačkih đaka (1991), Narodne pesme u srpskim rukopisnim pesmaricama XVIII i XIX veka (1995), B“jel Vilindar nasred Gore Svete. Hilandar i Sveta Gora u narodnim pesmama (1998), Bibliografija srpskih nekrologa (koautori M. Bujas i G. Raičević, 1998), Srpska narodna književnost (2001), Gledajući Novi Sad. Postiljonske ode Jovana Jovanovića Zmaja (2003), Narodna književnost. Fragmenti skripti (2003), Vuk Stefanović Karadžić, Izabrana dela (2005), Relikvije iz starine. Ogledi o srpskim epskim narodnim pesmama (2006).

Ispraćaj Marije Kleut biće u subotu, 9. decembra, u 15 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu, a datum komemoracije biće objavljen naknadno.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan