Preminuo dirigent SNP-a Miodrag Janoski

Preminuo dirigent SNP-a Miodrag Janoski

Nekadašnji dirigent Opere SNP-a, v.d. direktora Opere i v.d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta preminuo je u utorak, 6. aprila u Mladenovcu, u 85. godini života.

Miodrag Janoski rođen je u Velesu 11. avgusta 1936. godine. 

Na Muzičkoj akademiji diplomirao je na više odseka: 16. juna 1966. violinu kod prof. Vladimira Markovića na odseku za gudačke instrumente, potom na odseku kompozicije kod prof. Enrika Josifa i 14. juna 1973. na odseku za dirigovanje kod prof. Živojina Zdravković.

Zvanje magistra stekao je na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Tokom karijere usavršavao se u Sofiji kod prof. K. Ilijeva i u Sijeni kod prof. F. Ferara.

Karijeru je započeo 1. oktobra 1966. kao violinista u Beogradskoj filharmoniji, a bio je i član Beogradskog kamernog ansambla u svojstvu violiniste, čembaliste i asistenta dirigenta Antonija Janigra. Dirigovao je i Makedonskom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Skopskom operom, zrenjaninskim Kamernim ansamblom, Orkestrom Sofijskog državnog konzervatorijuma, Novosadskim kamernim orkestrom i dr.


U stalni angažman u SNP prelazi 1. decembra 1974. kao dirigent Opere. Od 11. oktobra 1983. do 18. aprila 1984. je v. d. direktora Opere SNP-a. Od 19. juna 1990. do 30. aprila 1992. bio je v. d. upravnika SNP-a. Prvi njegov dirigentski zadatak kao člana SNP bio je realizacija muzičke poeme "Jame", navodi se u saopštenju Srpskog narodnog pozorišta.

Dobitnik je Zlatne medalje "Jovan Đorđević" (1987) , Oktobarske nagrade Novog Sada (1990).

Nesumnjivo darovit dirigent… manuelnu tehniku, koju karakteriše dosta širok, mek ali precizan gest… pokazao da nosi u sebi izrazitu muzikalnost, temperament i sugestivnost prenošenja svojih izvođačkih intencija na orkestarski kolektiv – pisalo je u "Politici".

Njegovo dirigovanje bilo je staloženo, sugestivno, precizno i stilski čisto.

Izuzetno uspešno je rukovodio orkestarskim izvođenjem.

Penzionisan je 11. avgusta 2001. godine.

DIRIGOVANJA: "Jama", "Život na mesecu", "Trubadur", "Grofica Marica", "Prodana nevesta", "Vesele žene Vindzorske", "Ero s onoga svijeta", "Travijata", "Rigoleto", "Lučija od Lamermura", "Karmen", "Seviljski berberin", "Norma", "Knez Igor", "Karmen", "Ljubavni napitak".

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan