Preporuka Grada svim JP da pri nabavci motornih vozila prednost daju manjim zagađivačima

Preporuka Grada svim JP da pri nabavci motornih vozila prednost daju manjim zagađivačima

Gradsko veće je 30. januara donelo Zaključak kojim se preporučuje svim javnim i javno-komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Novi Sad da u postupku nabavke motornih vozila i radnih mašina prednost daju onima koja manje zagađuju životnu sredinu, odnosno onima koja koriste alternativna goriva i sa alternativnim pogonom.

Kako se navodi na zvaničnoj prezentaciji grada, Novi Sad je "kao odgovorna lokalna samouprava koja izuzetnu pažnju poklanja zaštiti i unapređenju životne sredine, u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, a u cilju očuvanja i poboljšanja njegovog kvaliteta i sprečavanja, odnosno smanjenja štetnih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu doneo Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji 'Novi Sad' za period od 2017 do 2021. godine."

Analizom rezultata praćenja kvaliteta vazduha i izvora zagađenja utvrđeno je da ono najvećim delom potiče od saobraćaja. Shodno tome, kao jedna od mera za smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha, utvrđeno je podsticanje na upotrebu alternativnih pogonskih goriva.

Ova mera je zasnovana na mnogobrojnim istraživanjima u svetu i kod nas. Tako su, prenose na novisad.rs, istraživanja pokazala da korišćenje prirodnog gasa ili komprimovanog prirodnog gasa (CNG), umesto dizela i benzina, predstavlja ''čistiju'' alternativu, s obzirom na značajno manju emisiju ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i azotnih oksida i da se praktično ne produkuju čestice čađi. Korišćenjem prirodnog gasa umesto benzina, emisija ugljen-dioksida se smanjuje za više od 20 odsto.

Iz Grada takođe smatraju da bi nabavkom motornih vozila i radnih mašina koje manje zagađuju životnu sredinu, javna, javno-komunalna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad Novi Sad, pored doprinosa poboljšanju kvaliteta vazduha, pružili i primer dobre prakse i društveno odgovornog ponašanja privrednim i poslovnim subjektima koji deluju na njegovoj teritoriji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan