Preporuka: SAT test u lečenju steriliteta

Preporuka: SAT test u lečenju steriliteta

Bračni sterilitet je tema koja se uglavnom povezuje sa ženama, mnogo ređe se govori o tome da su uzroci problema često i kod muškaraca. Najnovija istraživanja zapravo pokazuju da se broj muškaraca u Srbiji koji imaju problem sa plodnošću izjednačio sa brojem žena, po 40 odsto, a u 10 odsto slučajeva sterilitet pogađa oba partnera.


U nedelji posvećenoj tom problemu, objašnjavajući uzroke muškog steriliteta i kako se on uspešno leči u bolnici Genesis, dr Zorica Crnogorac kaže da je teret i dalje na ženi, da je ona ta koja prva kreće na detaljne preglede, a ako se ispostavi da je sve u redu, pažnja se usmerava na muškarca.

- Ta konzervativna slika poslednjih godina se menja, ali ne u dovoljnoj meri. Ima slučajeva da muškarci samoinicijativno odlaze kod urologa, rade analize, pre nego što žena i krene u neka ozbiljna ispitivanja – navodi dr Crnogorac.


Najčešći uzroci i izbor metode lečenja muške neplodnosti

U 30-50 slučajeva javljaju se nepravilnosti u funkciji spermatozoida. Hormonski poremećaji, hromozomske anomalije (npr. Klinefelterov sindrom), operacije tumora testisa, hemoterapija, zračenje, opstrukcija reproduktivnih kanala, seksualna disfunkcija, mogu privremeno ili trajno uticati na kvalitet sperme i sprečiti začeće.

Tome treba dodati i uzroke koji se tiču životnih navika, zatim su tu stres i nasledna oboljenja, kao što su gojaznost, dijabetes. Godine starosti su značajan faktor za reproduktivnu sposobnost prvenstveno žena, ali i muškaraca posle 45 godine života.

- Prvi i osnovni korak u ispitivanju muškog steriliteta je analiza spermograma. Uredan spermogram podrazumeva 15- 20 miliona spermatozoida u 1 mililitru uzorka, preko 50% progresivne pokretljivosti sprermatozoida i preko 50% normalne morfologije. Pored spermograma, po potrebi se od strane urologa izvode klinički i ultrazvučni pregledi, operativni zahvati, hormonska ispitivanja i biopsije testisa. Jedna od revolucinarnih metoda u lečenju muškog steriliteta je  i SAT test, odnosno analiza hromozoma spermatozoida, za koji naša bolnica ima eksluzivno pravo objašanjava doktorka.


Šta je SAT test?

Zahvaljujući SAT testu moguće je utvrditi mogu li muškarci i sa nedovojnim brojem i kvalitetom spermatozoida da postanu očevi putem vantelesne oplodnje. SAT test omogućava detaljnu analizu poremećaja broja hromozoma u spermi. Pruža nam dobijanje korisnih informacija i personalizovano  genetsko savetovanje kod infertilnih parova pre započinanja vantelesne oplodnje.

- Kod parova sa patološkim SAT-om savetuje se obavezno i PGS testiranje embriona, što omoguċava selekciju hromozomskih zdravih embriona za oplođenje jajne ćelije, poveċava uspeh za trudnoću i smanjuje rizik od spontanog pobačaja.

U slučajevima azospermije (nepostojanje spermatozoida u ejakulatu) analiza hromozomskih poremećaja spermatozoida  SAT metodom nije moguća, zbog vrlo malog broja spermatozida koji se dobiju nakon punkcije. Bez obzira na to muški partneri sa takvim oblikom muškog steriliteta mogu da se ostvare kao roditelji, što je  dokazano u našoj ustanovi kod velikog broja parova u poslednjih deset godina, zaključuje dr Crnogorac.

Mogu li muškarci da koriste neku hormonsku terapiju?

Prema rečima dr Crnogorac, hormonska terapija kod muškog faktora steriliteta se primenjuje u slučajevima kada postoji veoma mali broj spermatozoida u ejakulatu (ispod milion u jednom mililitru) i kod azospermije, ali  samo u uslovima kada je kariotip uredan,  mikrodelecija Y hromozoma uredna, nivo hormona u granicama normale, isključeno postojanje tumora testisa, atrofije testisa i kada je dijagnostičkom punkcijom testisa utvrđeno postojanje zrelih oblika spermatogeneze.

Sve dodatne informacije o lečenju steriliteta, o procesu VTO, kao i o slobodnim terminima u kojima možete zakazati Vašu konsultaciju sa lekarom, možete dobiti na brojeve telefona bolnice: +381 21 549 444, +381 21 549 777, +381 60 549 444 1 ili putem mejla .

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan