PREVENCIJA DIJABETESA: Reaguj danas za zdravije sutra

PREVENCIJA DIJABETESA: Reaguj danas za zdravije sutra

Dom zdravlja "Novi Sad", uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, počinje realizaciju projekta "Reaguj danas za zdravije sutra".

Cilj projekta je otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije dijabetesa, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Dijabetes melitus spade u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu dejstvu insulina.

Broj obolelih od dijabetesa je u stalnom porastu tako da se u svetu predviđa porast ukupnog broja obolelih od dijabetesa sa 171 milion u 2000. godini na 366 miliona u 2030. godini. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da približno 347 miliona ljudi širom sveta boluje od šećerne bolesti, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa.

U nastanku tipa 2 dijabetesa učestvuju genetski i negenetski faktori, pri čemu su negenetski faktori: gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, sedanterni način života, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima posebno značajni.

Zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana može da spreči do 70% od dijabetesa tipa 2.

U susret 14. novembru, Svetskom danu borbe protiv dijabetesa, zaposleni u ovoj ustanovi planiraju da održe 10 akcija u prostorijama Mesnih zajednica grada Novog Sada i tri akcije u prostorijama Upravne zgrade Doma zdravlja "Novi Sad". Prva akcija je planirana za 3. oktobar 2016. godine u Kovilju, dok se za 14. novembar planira javna manifestacija.

Svaka akcija na terenu će se sastojati od:

1) Prezentacije i predavanja o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu.

2) Priprema za pregled građana i pregleda građana (merenje krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i izračunavanje BMI).

3) Određivanje vrednosti šećera u krvi

4) Popunjavanje Upitnika za procenu rizika za nastanak šećerne bolesti tip 2 koji je načinila Republička stručna komisija za diajbetes Ministarstva zdravlja Srbije.

5) Individualnog rada sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti.

SVETSKI DAN STARIH: Povodom obeležavanja 3. oktobra, Svetskog dana starih, tog datuma će u mesnoj zajednici "Ostrvo", u  Klubu penzionera, Preventivni centar Doma zdravlja održati predavanje o prevenciji malignih bolesti, u terminu od 9 do 11 sati. Pored Preventivnog centra DZNS, učestvovaće i medicinska škola "7. april" iz Novog Sada.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan