Preventivni fizioterapeutski pregledi u četvrtak na Trgu slobode

Preventivni fizioterapeutski pregledi u četvrtak na Trgu slobode

Međunarodni dan fizioterapeuta obeležava se 8. septembara u preko 100 zemalja sveta. Tog dana fizioterapeuti na različite načine skreću pažnju na mesto i ulogu koje njihova plemenita struka zauzima u unapređenju zdravlja ljudi.

Fizioterapeuti Klinike za medicinsku rehabilitaciju, kao važna karika Kliničkog centra Vojvodine i ravnopravni članovi rehabilitacionog tima, održaće na Trgu Slobode promociju struke u skladu sa preporukama Svetske konfederacije za fizikalnu terapiju. Akcija će se održati u četvrtak, 8. septembra, od 11 do 15 časova.

Kako saopštavaju iz KCV, na dan akcije planirano je da fizioterapeuti obave preventivne preglede građana i daju savete kako da poboljšaju svoju fizičku spremnost sa ciljem očuvanja dugoročne samostalnosti i funkcionalnosti. Zainteresovani sugrađani će dobiti konkretne savete vezane za kontrolu balansa, jačanje mišićne snage, očuvanje funkcionalne pokretljivosti i preporuke o adekvatnom uređenju životnog prostora sa akcentom na maksimalnu bezbednost. Takođe će im se pružiti individualni program telesnog vežbanja koji je moguće primeniti u datim uslovima. Vršiće se podela flajera, na kojima su sažeto prikazani najvažniji elementi koji ukazuju na potencijalni rizik od pada, ali i način na koji će se taj rizik eliminisati.

Fizioterapeutske tehnike i veštine primenjene u ovoj oblasti mogu dugoročno smanjiti troškove  lečenja starih osoba, povećati njihovu samostalnost i funkcionalnost. Time se značajno utiče na poboljšanje socijalnog statusa šire zajednice.

- Ovom akcijom će fizioterapeuti Kliničkog centra Vojvodine pokazati da su neizostavna karika u lancu WCPT-a te da svojim aktivnostima potvrđuju da stoje rame uz rame sa kolegama širom sveta – kaže se u saopštenju KCV.

DODAJTE ŽIVOT GODINAMA: Ove godine Svetska konfederacija za fizikalnu terapiju (WCPT) obeležava Međunarodni dan fizioterapeuta pod sloganom "Dodajte život godinama" sa ciljem prevencije padova kod starije populacije. Padovi su vodeći uzrok povređivanja. Statistički gledano svaka treća osoba starija od 65 godina jednom godišnje doživi pad. Čak 10% ljudi nakon pada zadobije neku ozbiljnu povredu ili prelom kosti. Pored fizičkog povređivanja, padovi imaju značajan psihološki i socijalni uticaj. Dobro je poznat strah od ponovnog padanja, gubitak samopouzdanja i smanjenje fizičkih i društvenih aktivnosti. Uprkos statističkim podacima, padovi nisu prirodni deo starenja. Mnogi od njih  se zapravo mogu sprečiti. Fizioterapeut kao kvalifikovani stručnjak  svojim tehnikama i veštinama može pomoći da se smanji rizik od pada. Takođe može uticati na povećanje mišićne snage i poboljšanje balansa prilagođenim individualnim programima koji odgovaraju potrebama ciljane populacije. Edukativnim aktivnostima dugoročno utiče na prevenciju nastanka komplikacija koje remete kvalitet života sugrađana starije životne dobi. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan