Prezentovan nacrt GUP-a Novog Sada do 2030. godine

Prezentovan nacrt GUP-a Novog Sada do 2030. godine

Nacrt Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada biće na javnom uvidu 40 dana, počevši od 28. decembra, a za to vreme zainteresovani će moći da iznesu svoja viđenja plana.

Nacrt će biti izložen u prizemlju JP "Urbanizam", radnim danima od 9.00 do 14.00 časova, u galeriji "Macut" na SPENS-u takođe od 9.00 do 14.00 sati i u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada. Tokom javnog uvida biće organizovane tri javne prezentacije nacrta Plana, u amfiteatru na SPENS - u i to 10. 14. i 21. januara u 10. 00 časova.

− Javna sednica Komisije za planove zakazana je za 21. februar, izveštaj Komisije očekujemo do 5. marta, oko 9. marta nacrt Plana biće upućen ka Gradskom veću, a potom će biti predložen Skupštini grada na usvajanje. Nacrt će biti dostupan javnosti nešto manje od tri meseca, stoga pozivamo sve zainteresovane da se uključe i daju svoj doprinos i konstruktivna rešenja − naglasio je  član Gradskog veća za upravu, propise i urbanizam Milovan Amidžić na prezentaciji nacrta GUP-a u JP "Urbanizam". 

Kako je objasnio direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović izrada GUP-a traje duže jer joj prethode brojne analize i studije, kao što su studije stanovanja, javnih službi, zelenila, saobraćaja, energetike i druge. Izradi nacrta ovog plana prethodilo je 15 studija.

− Pri izradi nacrta GUP-a uzeli smo u obzir promenu lokacije centralnog prečistača otpadnih voda koja je sada kod fabrike "Pobeda" na sremskoj strani, na takvom mestu da ne ugrožava izvorišta vode. Takođe, predvideli smo analizu objekata Ministarstva odbrane, promenu tipologije mosta preko stubova Franca Jozefa u biciklističko-pešački most. Važno je istaći da smo išli na povećanje zelenih površina i po prvi put smo ustanovili zadržavanje zaštićenih područja prirode u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode − naglasio je Miladinović.

Dodao je da su Planom zato obuhvaćeni Majevica sa 68 hektara takve površine i Kamenička ada sa 55 hektara zaštićene zelene površine. Plan obuhvata i park kod Ranžirne stanice, 27 hektara zelene površine od Petrovaradina prema Bukovcu i 244 hektara zelene površine severno od auto-puta 14. Obrađen je i segment odbrane od poplava na južnom Telepu, u Adicama i na Limanu. Predviđeno je da se stabilizuju podzemne vode na tom području i očuva šumski deo na Kameničkoj adi. Prethodni GUP je predviđao nasipanje ade od dva do četiri metra, čime bi drveće bilo ugroženo, a ovim rešenjem će biti sačuvano 55 hektara zelenila.

Kada je reč o saobraćaju, Plan daje prednost pešacima, biciklistima i unapređenju javnog saobraćaja. Takođe, dokument uvodi obavezu izgradnje biciklana i povećanje broja obaveznih parking mesta po stanu, kao i procent zelenila prilikom izgradnje objekata, a predviđeno je i proširenje grobalja za 30 hektara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan