Prim. dr sc med. Monika Papić, specijalista medicine rada: Lekarska uverenja su benefit društva u celini

Prim. dr sc med. Monika Papić, specijalista medicine rada: Lekarska uverenja su benefit društva u celini

Ukoliko ste, kao poslodavci, mislili da su lekarska uverenja, prethodni i periodični pregledi vaših zaposlenih, samo puka formalnost i obaveza, saznajte kakvu dobrobit ona donose sa više aspekata i zbog čega ovaj segment ne treba zanemariti.

O ovoj temi razgovaramo sa Prim. dr sc med. Monikom Papić, koja je provela 15 godina na odeljenju preventive Službe medicine rada, u Domu Zdravlja Novi Sad. Sada je predsednica je sekcije za Saobraćajnu medicinu i medicinu rada Društva lekara Vojvodine i zaposlena u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika ST Medicina.


–  Čovek u proseku polovinu svog života provede na radnom mestu, obavljajući neki posao. Posao koji manje ili više bira, voli, prihvata. Posao koji ga nadahnjuje, unapređuje ili pak umara i ugrožava njegovo zdravlje. Mnogo toga u našim životima zavisi od posla, kako u ekonomskom, tako i u zdravstvenom, socijalnom smislu – kaže sagovornica portala Moj Novi Sad.

Ona dodaje i to da radno mesto, osim svojih direktnih uticaja na zdravlje, ima i indirektne, skrivene efekte. Kako navodi, zdravlje čini naš mikrokosmos koji oslikava prisustvo ili, pak, manjkavost našeg mentalnog i fizičkog blagostanja.

Zato je, prema njenim rečima, veoma važno pronaći balans između poslovnog i privatnog života, no ipak, posao nije suprotnost životu. Koncept unapređenja zdravlja zaposlenih i pobošljanje kvaliteta života, svakako je jedan od najvažnijih ciljeva stručnjaka za ljudske resurse.

 Opšta načela brige poslodavca o zdravlju zaposlenih su zakonom određena. Na radnim mestima gde su prepoznati povećani rizici po zdravlje ili gde su prepoznati zahtevi za posebne zdravstvene sposobnosti kandidata, obavljaju se Prethodni i Periodični pregledi, koji sadrže elemente ispitivanja organa i organskih sistema koja su posebno opterećena na radnom mestu i radnoj okolini – objašnjava dr Papić.


Ističe i činjenicu da zaposleni na radnim mestima sa povećanim rizikom dolaze na preglede jednom godišnje.

–  Kvalitet, pa i kvantitet takvih pregleda, može biti predmet diskusije: s jedne strane zbog toga što neke ustanove, kako pacijenti tvrde, preglede obavljaju “formalno” a s druge strane pacijenti sami smatraju da su pregledi nepotrebni i da ograničenja koja im se pripišu nisu u skladu sa njihovim radnim sposobnostima – naglašava ona.

Važno je znati da ocenu da li je osoba sposobna ili nije za određeni posao, definišu pravilnici na osnovu kojih su dati kriterijumi za ocenu radne sposobnosti.

Bitan je kvalitet usluge, saradnja sa lekarima medicine rada i pronalaženje najboljeg rešenja za zaposlene kod kojih postoji umanjenje radne sposobnosti, bilo ono privremeno ili trajno. Kao i u svakoj grani medicine, pored stručnosti kadra koji obavlja preglede, jako je važno da lekar pažljivo porazgovara sa radnikom, te da sagleda iz svih aspekata njegovo zdravlje. Da sagleda da li je posao koji obavlja ugrožavajući po njegovo zdravlje. Da sazna šta čoveka motiviše, a šta ga tišti na radnom mestu. Važno je da pronađe odgovore na pitanja koja ga muče – smatra dr Papić.

Ona konstatuje da je lekar medicine rada je spona između poslodavca i zaposlenog.

Lekarska uverenja pri zaposlenju su benefit, kako za poslodavca, tako i za zaposlenog. To je pomoć u selekciji kandidata, dokaz integriteta zdravlja sa kojim se stupa na rad. Ponekad se opštim pregledom, laboratorijskim pretragama i RTG-om srca i pluća na prvom pregledu pri zaposlenju otkriju oboljenja koja još nisu dala simptome, a zahtevaju lečenje – navodi novosadska doktorka.

Dodaje da je najčešći slučaj iz prakse da su kandidati zdravi i dobro motivisani. Ipak, poručuje da bi bilo dobro, prateći njihovo zdravlje kroz radni vek, oslušnuti ih kako im je na poslu, kako posao utiče na njihovo zdravlje i smatraju li da postoje neki ugrožavajući faktori, kao što su buka, hemikalije, zaprašenost, loši uslovi, neprijatni mirisi, zbog kojih strahuju sa su baš oni izvog nihovih problema…


Dobrom komunikacijom lekara medicine rada i poslodavca uvek postoji način da se uslovi i bezbednost na radu poboljšaju i da se dugoročno sačuva zadovoljstvo zaposlenih, što je svakako benefit društva u celini – zaključuje dr Monika Papić.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ST Medicina obavlja i usluge pregleda radi izdavanja lekarskih uverenja za posao, vožnju, nošenje oružja, starateljstvo, nanstanjenje, upis u na fakultete i škole i druga . Nalazi se na jednoj od najboljih lokacija u gradu, na Bulevaru oslobođenja 79 (pored nekadašnje zgrade “Dnevnika”), sa pristupačnim parkingom. Brojevi telefona su 060 530 7766, 021 215 5680 i 021 215 5681, a više informacija o svim uslugama možete pogledati na sajtu zavoda.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan