Privatni ili državni ginekolog – šta biraju Novosađanke?

Privatni ili državni ginekolog – šta biraju Novosađanke?

Razgovarali smo sa nekoliko naših sugrađanki o tome da li se radije obraćaju privatnom ili državnom ginekologu i koji su osnovni razlozi za njihov izbor.

Nešto što se javljalo kao najčešći razlog za odlazak privatnom lekaru jeste dugo čekanje na termin u državnim ustanovama, bilo da je u pitanju redovan godišnji ili specijalistički pregled. Ono što su najčešće navodile kao razlog za odlazak državnom lekaru bili su, očekivano, besplatni pregledi. Evo nekih odgovora koje smo dobili:

Miljana (29): Ne idem u državne ambulante već odavno, ne mogu toliko da čekam na pregled. Osim toga, smetao mi je i onaj osuđujući stav sa kojim su me lekari tamo znali sačekati ako dođem sa nekim problemom. Poslednji put sam kod državnog lekara bila na Institutu u Kamenici u sklopu redovnog godišnjeg pregleda. Nisam osećala nikakve tegobe i mislila sam da je sve u redu, dok lekar nije zaključio drugačije i uputio mi prekoran pogled, kao da sam neko oličenje promiskuiteta. Ja u životu ni manje partnera, ni više komplikacija, ali ima li smisla to objašnjavati nekome ko ti nalepi etiketu pre nego što ti postavi bilo kakvo pitanje?



Vera (35):
Godišnje preglede obavljam u državnoj, obično nemam novca za privatnike. Znam da ću čekati sto godina da dođem na red, ali na to se pripremim, zakažem ranije, pa čekam. Tako obavim i PAPA test, i UZ i redovan pregled. Međutim, kad mi nešto hitno zatreba, ni ne pomišljam da se obratim njima, jer bih verovatno morala dobro da se raspravljam sa sestrama telefonom i da objasnim zbog čega sam “hitan slučaj”. Nikad ne znam da li je moj problem dovoljno velik da bude hitan. Zato se, u tim slučajevima, privatniku javim danas, pregled obavim sutra i rešim problem vrlo brzo. Međutim, ni privatnici često nisu neko najprijatnije iskustvo. Baš prošlog meseca sam otišla na pregled kod jednog poznatog novosadskog ginekologa. Nije me čuo kad sam ušla u čekaonicu, a ja čujem njega kako govori: “Sestro, je l’ došla ova, i ko je uopšte ta, je l’ to ona Duletova?”. Ja na to dobacim “Došla je, ali nije ničija”, a on se prenerazi kad me vidi i kaže “O, ta nemojte tako, kako ničija, dobrodošla, vi ste naša!” Izgleda da nam “veza” nije na odmet čak i kad imamo da platimo.


"Nikad ne znam da li je moj problem dovoljno velik da bude hitan"


Bojana (24):
Mene ne muči to da li da idem kod privatnog ili državnog lekara, mene zapravo muči to što su polne bolesti i dalje problem sa kojim se najviše nose žene. “Sramota” sa kojom se najviše nose žene. Koji je procenat muškaraca koji odlaze na redovne preglede kod urologa, to treba da bude pitanje. Ako mi odlazimo minimum jednom godišnje na preglede i odgovaramo na pitanja poput “Da li je u pitanju neki stalni partner ili…?”, zbog čega su muškarci izuzeti od ove prakse? Zbog čega se zdravstveni problemi veoma često otkrivaju prvo na ženi, pa onda ginekolog propisuje terapiju i njoj i partneru? Partner opet ne mora ni da se pojavi na pregledu, žena će mu preneti o kojoj je terapiji reč, a on će prihvatiti lečenje, ili neće. Ni na kakvu kontrolu svakako ne mora otići, tako da sve kasnije samo od njega zavisi. Da ni ne govorim o tome da hormonska kontraceptivna terapija za muškarce već uveliko postoji, ali ne znam da li možemo u Srbiji pronaći ijednog muškarca koji to koristi da zaštiti par od neželjene trudnoće? Međutim, potpuno je prihvatljivo i očekivano da se žena lati hormonskih tableta kad se potegne pitanje zaštite.



Minja (30):
Ranije sam išla u privatne klinike, jer se baš dugo čekalo na pregled. Gledala sam da nađem neke povoljnije varijante, preko sajtova sa popustima i kuponima. U poslednje vreme se lečim u državnoj ambulanti, na Bulevaru Mihajla Pupina, i zadovoljna sam. Ne čeka se dugo, dođem relativno brzo na red. Imam utisak da su svi odustali od državnih lekara, pa da zato sada skoro da uopšte nema gužve (smeh).

"Imam utisak da su svi odustali od državnih lekara, pa zato sada skoro da uopšte nema gužve"


Kako bismo ispitali koliko vremena je potrebno da se obave pregledi u državnoj ambulanti, pozvali smo kol centar (021 487 9000) i potražili termin kod ginekologa u domu zdravlja Zmaj Ognjena Vuka. Kada smo sagovornici potvrdili da se radi o godišnjem pregledu i da od poslednjeg pregleda sigurno jeste prošlo više od godinu dana (obavezan uslov za zakazivanje novog pregleda) – dobili smo termin za narednu nedelju (osam dana čekanja). Proverili smo i koliko se čeka na rezultate i ostale preglede, pa prenosimo kako bi izgledao kalendar daljih "događaja":

• redovan pregled – 8 dana od poziva kol centra

• rezultati brisa – 7 dana kasnije, 15 dana od poziva kol centra

• UZ dojke – 41 dan nakon poziva kol centra

• rezultati PAPA testa – 45 dana nakon poziva kol centra

• ginekološki UZ se zakazuje prilikom podizanja rezultata PAPA testa.


CENE POJEDINIH PREGLEDA U PRIVATNIM KLINIKAMA

• 
VS bris ≈ 600 – 1.000 RSD

• PAPA test ≈ 1.000 RSD

pregled + VS bris ≈ 2.000 RSD

• UZ dojki ≈ 2.000 RSD

• pregled + PAPA test + UZ + VS bris ≈ 6.000 RSD

pregled + PAPA test + UZ + VS bris + UZ dojki ≈ 10 000 RSD


Tekst: Olivera Marić

Oceni vest:
11
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Suzana

    pre 1878 dana i 15 sati

    Gde je uz dojki 2000?

    Oceni komentar:
    1
    6
  • Mihajlo

    pre 1878 dana i 15 sati

    Poznato je da privatni ginekolozi trudnicama svake 3 nedelje zakazuju pregled ultrazvukom i uzimaju po 6-7000 dinara i vise, bez ikakvog razloga. Igraju na kartu straha za zdravlje deteta...

    Oceni komentar:
    2
    9