PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Masovno vraćanje zaposlenih na posao do sredine maja

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE: Masovno vraćanje zaposlenih na posao do sredine maja

Srpska privreda će raditi u punom kapacitetu do polovine maja, izjavio je Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije. 

Stanić je rekao da se od 130.000 zaposlenih, koliko ih je u jeku krize bilo na prinudnim odmorima, već 42.000 vratilo na posao, a u narednom periodu će ih biti još više, budući da će proraditi i prevoz.

Preduzetnici zapošljavaju oko 350.000 radnika, između 50 i 60 procenata tih firmi je otvoreno, a do sredine maja očekujemo da budu u punom kapacitetu – rekao je on, a prenosi "Blic".

Iako većina delatnosti ima veće ili manje gubitke zbog korona krize, Stanić je ocenio da se privreda Srbije relativno dobro snašla.

Privreda je dobro podnela prvi talas, a prerađivačka industrija je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, i u martu imala pozitivan rast, iako je tada već pola meseca bila pod uticajem mera.

Stanić je istakao da je prekinuto oko 1.000 ugovora o radu u Srbiji i da negativan uticaj na tržište rada za sada nije značajan.

Kako prenosi Radio 021najviše su pogođeni turizam, ugostiteljstvo, trgovina koja se ne odnosi na osnovne životne namirnice i transport ljudi, te je i najveći broj ljudi koji su ostali bez posla upravo iz tih oblasti, dok je primetna tražnja za vozačima i dostavljačima.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan