Probne tablice dodatni trošak pri kupovini neregistrovanih automobila

Probne tablice dodatni trošak pri kupovini neregistrovanih automobila

Prilikom kupovine automobila, osim osnovnog troška – cene samog vozila, vozače često sačeka još jedna, ne tako mala stavka. Reč je o probnim tablicama, ukoliko vozilo nije već registroano.

Naime, automobil ne možete da odvezete sa mesta kupovine ukoliko on nije registrovan (kako nov tako i polovan), a da biste to uradili potrebne su probne tablice koje služe kao zamena dok vozilo ne dobije one redovne, na duži vremenski rok.

Iz agencije za prodaju vozila "Viacar 2014" za Biznis rs. kažu da se probne tablice izdaju za vozila bez tablica, odnosno ocarinjena ili odjavljena.

I to je najčešće u slučaju da se vozila transportuju od mesta gde su kupljena do mesta gde će biti registrovana, kao i u svrhu tehničkog pregleda, ispitivanja ili prepravljanja. Dakle, ne mogu se izvaditi za vozilo sa isteklom registracijom, kako to većina misli, jer vozilo koje ima tablice ne može da dobije još jedne kažu iz ove auto-kuće.

Probne tablice mogu biti priličan trošak, a on zavisi od više faktora. Pre svega, od broja dana na koji ih uzimate, ali i od vrste vozila, odnosno polise osiguranja.

Najduži vremenski rok za izdavanje tablica označenim PROBA je 15 dana, a najkraći 24 sata. Cena tablica varira u zavisnosti od broja dana za koji su vam potrebne. Osim Republičke administrativne takse po danu u iznosu od 1.350 dinara, jednokratno se plaćaju još 366 dinara Zavodu za izradu novčanica i 280 dinara za zahtev. Polisa osiguranja se obračunava procentualno broju dana, do tri dana pet odsto od godišnje premije, do sedam dana 10 odsto, a do 15 dana 15 procenata. Na visinu premije polise osiguranja utiče snaga motora vozila. Ovim iznosima treba dodati i cenu tehničkog pregleda koja u Beogradu u ovom trenutku u proseku iznosi 7.000 dinara za obična putnička vozila  objašnjavaju iz "Viacar 2014".

Kako kažu u ovoj auto-kući, sam postupak vađenja tablica ne traje duže od 15-20 minuta, a dokumentacija zavisi od porekla vozila. Zahtev za probne tablice popunjava se na licu mesta, a takođe je neophodan i dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, osim za vozila koja se odvoze na tehnički pregled.

Za vozila iz uvoza to su: carinska deklaracija, inostrani račun i saobraćajna, dokaz o vlasništvu, lična karta vlasnika i lična karta i vozačka dozvola vozača. Ukoliko je vozilo domaće, neophodno je sledeće: odjavljena saobraćajna, dokaz o vlasništvu (obično su to kupoprodajni ugovor ili ugovor o poklonu overeni kod notara), plaćen porez u zavisnosti od situacije, polisa osiguranja ukoliko je važeća i naravno lična dokumenta vlasnika i vozača .

Biznis.rs (Miljan Paunović)

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan