Proglašena epidemija malih boginja u Novom Sadu

Proglašena epidemija malih boginja u Novom Sadu

Još jedna, šesta osoba, obolela je od malih boginja u Novom Sadu, laboratorijski je potvrđeno u Torlaku, a javljaju epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Nakon registracije epidemiološki međusobno povezanih slučajeva, što predstavlja zakonski osnov za prijavu epidemije, u Novom Sadu 3. januara Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je epidemiju morbila u Novom Sadu sa šest obolelih osoba. Prijava je danas, 4. januara dostavljena Institutu za javno zdravlje Srbije. Uzrast obolelih kreće se u rasponu od 9 meseci do 43 godine. Dve obolele osobe su nevakcinisane, a ostali pacijenti su nepoznatog vakcinalnog statusa protiv morbila – preciziraju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.
 
U toj zdravstvenoj instituciji kažu da je laboratorijska potvrda oboljenja za sve pacijente dobijena u beogradskom Institutu Torlak, te da su od ukupnog broja obolelih dva povezana sa epidemijom u drugim delovima zemlje.
 
Nadležni iz te ustanove upozoravaju da su mogući novi slučajevi oboljevanja, uzimajući u obzir epidemiološke karakteristike morbila i prisustvo vulnerabilne populacije.
 
Oni podsećaju da se od novembra 2017. godine na teritoriji Doma zdravlja Novi Sad sprovodi dopunska imunizacija MMR vakcinom svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih obveznika.
 
Na teritoriji Srbije od početka oktobra prošle godine registovano je 747 slučajeva malih boginja sa dva smrtna slučaja. Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 30 godina, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut".
 
Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan