Proizvod koji može izazvati karcinom usne duplje u slobodnoj prodaji u Srbiji

Proizvod koji može izazvati karcinom usne duplje u slobodnoj prodaji u Srbiji

Ako ste probali "snus" vrećice u kojima je vlažni i mleveni duvan koji se stavlja između usne i desni, a pakuje u kutijicu bez upozorenja po zdravstvene posledice, verovatno niste znali da se u našoj zemlji prodaje na crno. Neki ga koriste za odvikavanje od pušenja, drugi kažu da je opasniji od cigarete, a sve je više mladih koji ga probaju iz radoznalosti.

Ljudi koji ga dugo vremena konzumiraju imaju neželjene efekte - oboljenja desni, paradentopatiju, ispadanje zuba. Oni češće obolevaju od karcinoma usne duplje, karcinoma ždrela, jednjaka – ističe doktorka Ivana Petrović.

Međutim, među konzumentima nisu samo oni koji žele da se odviknu od cigareta. Sve je češće privlačan mladima, čak i sportistima, kažu upućeni, koji ne znaju neželjene efekte tog proizvoda, posebno pri prvom uzimanju.

– Ministarstvo zdravlja je na zahtev obavestilo carinu da uvoz tih proizvoda ne treba odobravati, kao i da pravno nisu regulisani u Srbiji. Stav Ministarstva je da ne treba dozvoliti uvoz i prometovanje ovih proizvoda na našem tržištu – priča Raša Milanov iz Granične sanitarne inspekcije.

Iako se do njega lako dolazi, u pojedinim prodavnicama duvana ili preko interneta, kako se "snus" našao u slobodnoj prodaji u našoj zemlji ni nadležni ne znaju. Znaju da prodaja nije regulisana zakonom i da ga nema u registru duvanskih proizvoda.

– Nijedan privredni subjekt se nije obratio Upravi za duvan, da bi izvršio registraciju takvog proizvoda i realizovao njegov uvoz. Legalnog uvoza "snusa" u Srbiji nije bilo. Nije regularan oblik prodaje i treba utvrditi puteve kako je dospeo u promet – kaže Milanov.

U prometu je, potvrđuju iz Tržišne inspekcije, nelegalno. Ukoliko ga zateknu, mogu da zabrane prodaju.

Ceo tekst pročitajte na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan