Projekat PMF: Noćno nebo kao deo turističke ponude

Projekat PMF: Noćno nebo kao deo turističke ponude

Na Prirodno - matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, nedavno je svečano otvoren projekat "Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom - Electra", koji se realizuje u okviru Interreg - IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

Predvođen Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje, projekat okuplja naučne saradnike i profesore sa Prirodno - matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i članove astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke. Cilj projketa je korišćenje netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač - Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i njihovom razvoju u nove turističke atrakcije ovog regiona, piše Dnevnik.

−Uspostavljanje dugoročnog razvoja turističke ponude uključivanjem astronomskih posmatranja i edukacije na polju astronomije, predstavlja inovativan pristup razvoju turističkih zanimljivosti na ovim prostorima − kaže Kristina Bikit, koordinator i supervizor projekta. Kako dalje objašnjava, ovaj projekat omogućiće posete lokalitetima kulturnog i prirodnog nasleđa, kao i očuvanje kulturnog nasleđa kroz jačanje identiteta lokalnih zajednica proučavanjem i promocijom istorije nauke i astronomije, i saradnjom sa muzejima u pograničnom području Mađarske i Srbije.

Uključivanjem građana u aktivnosti planirane u okviru projekta omogućiće se učešće različitih grupa stanovništva i dati jednake mogućnosti za učešće u događajima organizovanim u programskimj oblastima kao što su: priprema i lansiranje meteoroloških balona, ispitivanje kvaliteta noćnog neba i nivoa svetlosnog zagađenja, proučavanje i promocija istorije nauke (astronomije i fizike) na prostorima Mađarske i Srbije, kao i izložbama astrofotografije na različitim lokacijama u programskom području. Takođe, predviđen je i zajednički edukativni programi za turističke vodiče čime će se omogućiti održivi razvoj ove posebne turističke ponude.

Projektne aktivnosti podrazumevaju saradnju sa turističkim organizacijama, kao i učešće na festivalima i drugim događajima koji imaju turistički značaj u ovom regionu. Biće realizovane i radionice koje će imati za cilj da ukažu na problem svetlosnog zagađenja, kao i astronomski kampovi na Fruškoj gori. Projekat traje do februaru 2023. Godine.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan