Proleće stiže u sredu, nema naznaka ozbiljnijeg zahlađenja

Proleće stiže u sredu, nema naznaka ozbiljnijeg zahlađenja

U sredu, 20. marta zvanično počinje proleće, mada se po temperaturama čini da je Srbija odavno u prolećnom režimu, a tome doprinose klimatske promene koje su globalno povećale temperature za 1, a u Srbiji za čak 2 stepena.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je objavio svoju mesečnu prognozu i narednih mesec dana biće u znaku toplijeg vremena. Temperature će biti prilično ujednačene, osim pred početak proleća kada će biti u manjem kratkotrajnom padu. Takođe, kraj marta i prvu polovinu aprila obeležiće padavine.

Do kraja marta će se nastaviti promenljivo vreme, a najviše temperature vazduha će većinom biti od 15 do 20 stepeni Celzijusa. Imaćemo prolazna naoblačenja koja će uslovljavati kratkotrajnu kišu, dok će samo na visokim planinama, iznad 1.500 metara nadmorske visine, biti snega.

Uz blagi pad temperature do pred sam kraj marta se očekuje period bez padavina, a meteorolozi kišu predviđaju za 28, 29. i 30. mart, i u aprilu gotovo svakog dana do polovine meseca.

Očekuje se da srednja temperatura u Srbiji tokom aprila bude od 12 do 15 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim oblastima od 3 do 8 stepeni Celzijusa. Za april se prognozira količina padavina u nižim predelima od 40 do 65 mm, a na planinama od 70 do 95 mm.

Pojačani vetar će duvati do kraja meseca 17, 19, 20, 24. i 25. marta, dok će u prvoj polovini sledećeg meseca vetrovito biti samo 1. i 2. aprila.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan