PROLEĆNI UMOR: Šta učiniti da ga odagnate i poboljšate koncentraciju

PROLEĆNI UMOR: Šta učiniti da ga odagnate i poboljšate koncentraciju

Iako se svi radujemo sve lepšem vremenu, za mnoge je ovo doba godine zapravo nepodnošljivo.

Naučnici još uvek ne umeju baš da objasne zašto naše telo ovako reaguje na promene godišnjih doba, ali postoje dva moguća razloga – unutrašnje i spoljašnje promene. S obzirom na to da naše telo ima tendenciju da bilo kakve promene, unutrašnje ili spoljašnje, doživi kao stresore, sezonske promene zapravo narušavaju naše unutrašnje stanje.

Tu je i činjenica da dani postaju duži, više je sunčeve svetlosti, što znači da je viša i temperatura i vlažnost vazduha, više je vremena za aktivnosti, ali je povećana i potrošnja energije. Da bi zadovoljilo sve te potrebe, naše telo naporno radi i jača imuni sistem koji je često slabiji tokom zime.

Pored svega toga, zimi je niži i nivo hormona serotoninau telu, zbog toga što su kraći dani, a niži je i nivo dopamina, zbog smanjenje fizičke aktivnosti. Zbog spoljašnjih faktora, povećan je nivo hormona stresa, kortizola. Kao rezultat svega toga, zimi smo često letargični, nemamo baš motivacije, umorni smo, a to je posebno izraženo kako se zima bliži kraju i stiže proleće.


Kako da snizite nivo stresa

  • Održavajte konstantan nivo temperature i vlažnosti kod kuće, onako kako vama odgovara i kako vam je prijatno.

  • Imajte dnevne i nedeljne rutine. Ovakve aktivnosti će vašem telu pomoći da se prilagodi promenama na relativno kontantan i progresivan način. Nemojte sebe da gurate preko sopstvenih granica niti da se forsirate u bilo kom smislu. Bilo kakve nagle promene su stres za telo, tako da regulišite aktivnosti na neki umeren nivo i imajte obrazac, kako bi telo znalo šta da očekuje.

  • Slušajte svoje telo kako biste prilagodili fizičke aktivnosti. Pravite pauze i odmarajte. Gledajte da više vremena provedete radeći aktivnosti u kojima uživate, nego u onim koje su vam naporne.Kako da povećate energiju

  • Pijte dosta vode. Voda pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i poboljšava rad metabolizma. Dehidracija, sa druge strane, može da uzrokuje glavobolje i umor, pa je konzumiranje dosta vode najbolji način da se suprotstavite prolećnom umoru.

  • Jedite manje, a češće. Takođe, vodite računa da svakodnevno unosite sveže voće i povrće, kako biste uneli vitamin C. Kada je reč o vitaminu B1, veoma važnom nutrijentu za cirkulaciju i nervni sistem, njega ćete uneti konzumirajući pasulje, seme, orahe, ribu, svinjetinu, spanać, žitarice.

  • Unesite dovoljno kiseonika. Tri puta dnevno izdvojite po malo vremena kako biste deset puta zaredom duboko udahnuli.
Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan