"Prosperitet": Ove stavke na računu za struju EPS nam "nepravedno" naplaćuje

"Prosperitet": Ove stavke na računu za struju EPS nam "nepravedno" naplaćuje

Objava EPS Distribucije da će, putem posebnog ugovora, od svojih potrošača preuzeti električna brojila i drugu priključnu opremu izazvala je nezadovoljstvo dela potrošača.

Tim povodom oglasilo se i Udruženje za zaštitu prava potrošača "Prosperitet" iz Novog Sada, koje smatra da se još neke stavke nepravedno naplaćuju putem mesečnog računa za struju.

Obračunska snaga

"Prosperitet" je saopštio da su potrošači struje u Srbiji svakog meseca izloženi dodatnom trošku koji se na računima za utrošenu struju iskazuje pod nazivom "obračunska snaga".  Oni podsećaju da se ta stavka obračunava "prema odobrenoj snazi električne energije", ali i da je to već plaćeno kroz "elektro energetsku saglasnost", prilikom uvođenja struje u objekat "u jednokratnom iznosu". Ona se nekada plaćala od 1.500 do 2.000 nemačkih maraka, a sada, prema njihovim informacijama, košta preko 1.000 evra.

Trošak "garantovanog snabdevača"

Na mesečnim računima za struju se, navode iz "Prosperiteta", nalazi i trošak "garantovanog snabdevača" koji EPS naplaćuje čak i onda kada potrošač ne potroši ni jedan kilovat čas električne energije.

EPS se, prema tvrdnjama "Prosperiteta", "brani" da tom naknadom pokriva "troškove zaključivanja ugovora, obračuna, štampanje i slanja računa", što je, kao i naplaćivanje bilo kakvog oblika dodatnih troškova, suprotno članu 12. stav 4 i 5 i članu 14. stav 1 i 2 "Zakonom o zaštiti potrošača".

"Prosperitet" tvrdi da "takvom nepoštenom poslovnom praksom i obmanjujućim poslovanjem EPS svakog meseca, preko leđa potrošača, obezbeduje prihod bez prodaje struje", prenosi "Nova ekonomija".

"Matematika"

U ovom udruženju za zaštitu potrošača kažu da trošak za "obračunsku snagu" po jednom strujomeru trofazne struje iznosi 340 dinara, kao i da za tri miliona strujomera EPS mesečno može da prihoduje oko milijardu dinara.

Kada se tome doda iznos oko 482.755.000 dinara koji smo platili po osnovu obračunatog troška "garantovanog snabdevača" EPS je, da nije (na primer) za decembar mesec prodala ni jedan kWh na potrošačima zaradila oko 1.5 milijardu dinara, odnosno oko 12,5 miliona evra – kažu u "Prosperitetu". 

Koje još naknade plaćamo a nemaju veze s potrošnjom struje

U Udruženju napominju da se na računima za struju nalaze i druge naknade koje nemaju veze sa mesečnim utroškom struje, poput naknade za medijske servise, za plaćanje akcize od 7,5%, za podsticaj povlašćenih proizvođača, unapređenje energetske efikasnosti, PDV od 20% i naknada za obnovljive izvore energije.

"Prosperitet" ocenjuje da se svim tim nametima na računima za struju sada "pridružila" i namera EPS Distribucije da preuzima električna brojila od potrošača.

Kažu da u ugovorima o preuzimanju brojila i ostale priključne opreme koji su njima dostupni i koji su stigli na adresu nekih potrošača, nema stavke koja kaže da su potrošači odgovorni za ispravnost električnih brojila ako ih ne ustupe EPS Distribuciji.

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
61
17

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Olja

  pre 965 dana i 23 sata

  Sve je ovo tačno, iiii, hoce li neko reagovati na ove namete i skinuti sa računa stavke koje ne treba placati?! Hoce malo sutra, placaj rajo i šta treba i šta ne treba, sramnooo!

  Oceni komentar:
  8
  179
 • Vlada

  pre 965 dana i 23 sata

  Kakav narod, takva i vlast! Cast izuzecima koji su u manjini!
  EPS je provalio da sve svoje harace,tj.gluposti i izmisljotine,koje mora da obezbedi za svoje lopovluke,tako OTME I OTIMA redovno od naroda ,koji cuti i trpi umesto da izadje na ulice!
  Sta je stavkom Vodovoda SPREMNOST DA REAGUJU 120din.plus pdv mesecno?
  Sta je sa stavkom koju mi placamo u budzet grada CUVARI KONTEJNERA OD 10 mil.din.godisnje i CUVARI VODOVODNIH POSTROJENJA OD 43mil.din.godisnje,a bolnice nam imaju prozore od 2.svetskog rata,dok oni pune dzepove!?
  Narode digni se na noge jer dok cutis,sve vise nas g.......i!

  Oceni komentar:
  14
  137
 • Kalimero

  pre 965 dana i 21 sat

  Jedno je sigurno - da će narod izaći na ulice, jer je to stvar koja se ciklično vremenski ponavlja.
  I tada će Vodovod Novog Sada naprasno yaboraviti stavku "Pogonske spremnosti" od 118 dinara, jer će doći nova vlast i postaviti nove ljude.
  Inače nam Vodovod naplaćuje NAJSKUPLJI kubni metar vode u Srbiji.
  Poput Vododovda, setiće se i Čistoća i GSP da mogu d aimaju pogonsku spremnost.
  Pa će se setiti trgovci po radnjama da nam naplaćuju ulaznice u radnju jer im "inficiramo vazduh koji dišu".
  Dakle, kada je lezilebovićki, neradnički način razmišljanja u pitanju, kao i krađa javnog novca - uvek ima prostora za nove ideje.
  Bar u Srbiji, koja toleriše organizovani javni kriminal po javnim preduzećima.
  Izgleda, sudeći po vestima i životnoj praksi - takav kriminal u sprezi sa političkim vlastima se na ovim prostorima uvek isplaćivao.
  Zato pošten narod i ide u Nemačku, u uređenu zemlju.
  I to nema veze sa platama, već sa ČISTIM sistemom.

  Kada je Toplana u pitanju - kratka poruka za nju:
  - Svesni smo koliko želite da uštedite, smanjenja isporuke kalorija i temperature od 21 stepen u stanovima, koja nama na Limanu 4 predstavlja - HLADNO.
  Izem vam novu tehnologiju, onaj ventil kod Doma Zdravlja i čitavu zamisao.
  Pamti pa prvom prilikom vrati.

  Koristim priliku i da se zahvalim Pošti 21102 na vanrednom angažovanju i isporuci paketa
  koji su čekali više od 100 dana.
  Znam da je problem na svemu, od sortiranja paketa za mog poštara do niske nadnioce za ljude koji predstavljaju ČETVRTI STUB države, a koji opet političarima ne znače baš ništa.
  Vama bih rado plaćao POgonsku Spremnost, po paketu, što često i činim dobrovoljno.
  Nažalost, samo mogu izaći sa Vama na ulice, ne pada mi treća ideja na pamet kako da Vam pomognem.
  Ono što sam napisao ovde, a što je neko pročitao i odmah ste reagovali, ne samo da dokazuje čitanost ovog Časnog Portala, već i to da smo i Vi i Mi ljudi.
  Napisao sam to zbog dece, koja ako ne mogu da putuju, a ono im te sitne gluposti iz Kine
  koje vama pričinjavaju otežavajuću okolnost - predstavljaju VELIKU RADOST.
  Hvala Vam ljudi iz Pošte 21102, još Jednom!

  Oceni komentar:
  7
  61
 • Snežans

  pre 965 dana i 17 sati

  Tačno tako..EPS naplaćuje sve i svašta,npr.potrošoš za 6500 hiljada dinara struje,a platiš 9800 skoro deset....znači ta razlika je na održavanje,PDV....ITD ITD....što znači pljačka...

  Oceni komentar:
  7
  76
 • Dobre Trajković

  pre 965 dana i 16 sati

  Svi komentari su na svo mestu, ali i da neko ima sluha da sve ovo ukine, neko će se dosetiti pa će cenu kilovat sata podići za 10 ili 20 procenata. Kako god da bude narod će plaćati nerad,javašluk i neopravdano veliki broj zaposlenih od kojih su mnogi tu samo da primaju platu. Ovakvih troškova ima i kod isporuke gasa i td.

  Oceni komentar:
  4
  59
 • Ahmeti

  pre 965 dana i 16 sati

  EDB je monopolista i dok ima podrške od Vlasti tako će biti, a njihove plate povećavaju republički prosek za 50% a odnos prema minimalnu jepreko100%.. Eto toliko o socijalnoj pravdi kad vas neko potkrada otvorenih očiju, Adolutno sam saglasan sa tekstom a dodaću pretplatu za RTS i RTV, RTV pa ima program nacionalnih manjina, a jug Srbije plaća a ima samo vesti u propagandi om smislu vlasti.

  Oceni komentar:
  4
  50
 • Mila

  pre 965 dana i 12 sati

  Nadamo se da će sve ove nepravilnosti u računima biti ispravljene.

  Oceni komentar:
  0
  25
 • Mbm

  pre 965 dana i 9 sati

  Apsolutno je protivzakonito, suprotno odlukama ustanovnog Suda republike gde je jasno stipulisana ZABRANA podvlacenja jednog osnova za fakturisanje pod drugi (ovde tv pretplat e pod racun za utrosenu elektricnu energiju) naplata takse za gledanje RTS u racunu za utrosak struje. Da li je to cudno u kriminalizovanim sistemima-ne, ali je antipod svakoj drzavnosti i nije jedini

  Oceni komentar:
  3
  36
 • Stojce

  pre 965 dana i 59 minuta

  Posle kazu najjeftiniji kilovat u regionu. Kada se iznos racuna podeli sa utrodenim kilovatima dobije se prava cena po kilovatu. Dakle, potrosnja puta cena to je iznos racuna. Na sta ce EPS da deli iznos to potrosaca ne interesuje.

  Oceni komentar:
  4
  45
 • Nikia

  pre 964 dana i 22 sata

  Udruženje Prosperitet bi trebalo da podnese tužbu u ime svih građana Srbije protiv EPSD!

  Oceni komentar:
  4
  52
 • Samo revolucija

  pre 964 dana i 22 sata

  Kada imaš posla sa organizovanim kriminalom na državnom nivou - ne vrede ti tužbe.
  Ako oni organizujuizbore, imaju svoje sudije koje ni po čemu nisu nezavisne... mogu šta hoće.
  Imaju vojsku, policiju, ibore, sudstvo, a verovatno i Crkvu.
  Narod ne može ništa.
  Da može - javio bi bilo kome da ne želi da plaća TV pretplatu.
  A one svinje opet digoše ruke i usvojiše to.
  Reci, pošteno, da bilo šta želiš da promeniš u deželi - kome bio ti to rekao i na koji način bi uopšte moga da preneseš svoje mišljenje?
  Nikako. Sve su instrumente komunikacije raz*ebali - ostali su samo besni komentari.
  A jedna od onih 250 svinja ti se smeje...
  Eto, zbog čega sam ja za Kraljevinu.
  Da razbijemo kompletan sistem lopova, koji koristi partije za krađu naroda.

  Oceni komentar:
  1
  38
 • Dragan

  pre 964 dana i 18 sati

  Nepismeni partijski sns poslušni i ostala bagra koja je kupila škole zaposlila se u elektrodistribuciji i radi tj neradi ništa a prima debele plate vozači sipaju gorivo na karticu malo za firmu više u privatna vozila to treba sve namiriti a ti rajo ćuti i radi za minimalac sretan rad i živela Srbija Dokle?

  Oceni komentar:
  0
  29
 • Pažljivo izgovarati

  pre 964 dana i 16 sati

  Više volim da kažem "Oživi Srbijo!" ili "Živni Srbijo!" nego "Živela Srbija".
  Reći Živela Srbija... podrazumeva prošlost.
  Verbalno ponavljanje matrica dovodi do ispunjenja izrečenog.
  Naročito kada su kraj života i bolesti u pitanju.
  Imam desetine primera iz života kao dokaze.
  Zaista treba paziti šta se izgovara.
  Najbolje bi bilo reći: "Da nam živi Srbija!"

  Oceni komentar:
  3
  23
 • Mare

  pre 964 dana i 16 sati

  Pljacka gde god stignu. Platis prikljucak 1000e u koje je uracunato sve a.onda placas jos i da im.to poklonis to nema.nigde. Da bi koristio gorivi treba da platim benzinsku pumpu a onda da to poklonim njima. Dva puta da kupis. Koji hohstapleraj. Pljacka sopstvenog naroda.

  Oceni komentar:
  2
  33
 • Milan

  pre 964 dana i 14 sati

  Edb bukvalno kao imnoogi u ovom društvu rade šta hoče!Pričaju da nam je najjeftinija struja!Ne morate da ste mnogo pismeni podelite iznos računa sa kilovatima pa če te videti!

  Oceni komentar:
  1
  30
 • Dragan

  pre 963 dana i 15 sati

  Kakva snaga to bi bilo kao kad kupim gorivo i tu se doda angazovana snaga auta, ili ko zna kakve gluposti. Treba ukinuti te gluposti koji su nametnute u komunizmu. Poskupela elektricna energija ,dinar ima iatu vrednost,narod Srbije ima najnizi licni dohodak u Evropi. To predsednica vlade nije uzela uobzir i Zorana ,da nebude najniza cena ,a to zavisi kako racunas evro. Dokle ce vise da lazu i globe ovaj narod ,drzavni eps imaju najvece plate a nista se neradi,to su dokazali ,letos kad trebali da kresu sumu oni nisu znali da se organizuju,sad kad granje pokidalo zice nemoze da rade od snega
  Pa ministarka isterujte te neradnie i preispitajte plate lopovima a ne samo Bajatovicu,ima tu jos mnogo Bajatovica

  Oceni komentar:
  2
  14
 • Limun

  pre 962 dana i 15 sati

  Ovo je najveca mafija i lopovija naroda kroz eps.
  Kupis bandere,kabl,brojilo,orman,platis taksu i plus das sluzbeniku epsa za neki zeleni karton 50e i sad oce da uzmu i osigurace ,sutra ce do uticnice da traze

  Oceni komentar:
  2
  14
 • Očekivano

  pre 962 dana i 11 sati

  Sve što imamo da kažemo ovim povodom i o TV pretplati - nemamo kome da kažemo.
  250 prasića klanja, diže butkice i izglasava zakone.
  A mi možemo samo da lajemo u vetar.
  Komentari i služe za to.
  Za to vreme - 3-4 čoveka imaju pravo da prodaju svu struju Srbije, da ucenjuju lokalne elektrodistribucije.
  To je ono što nazivaju - pravo na izbor snabdevača.
  Ta tri ili četiri konja nas kradu najviše.
  Mislim da su se nazvali nekom od 150-180 Agencija.
  Zaista, koliko sada imamo Agencija? 214?

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Vesko

  pre 962 dana i 2 sata

  Tako je i BVK od skoro uveo stavku "pogonska spremnost sistema"!? pa i na to ide PDV.
  Neverovatni su, najgore komunalno preduzeće u gradu je BVK

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Ravas

  pre 961 dan i 8 sati

  Racun za struju treba da sadrzi samo broj potrosenih KW, cenu RSD/KW i iznos naknade. Tako je nekad bilo.
  Sve ostalo je cista pljacka.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • GRADINJAR

  pre 960 dana i 14 sati

  KADA PUSTE U RAD MHE-KLISURA STRUJA CE DA POJEFTINI !

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Rivan

  pre 959 dana i 14 sati

  Sad ce Skupstini da promeni I Zakon o zastiti potrosaca.
  Slicno je ucinjeno i sa zakonom o bezbednosti saobracaja 2010. godine kada je sila kocenja prednjih tockova sa 25% smanjena na 20%. A sve zbog Fiatovog punta classic o cemu imam papire I presudu Suda. Naravno i pored toga sto sam dokazao na sudu (8 nedostataka je u pitanju - fizicki proverljivih) postupak sam izgubio. Ukupna steta 7600e za vozilo I 1000e sudskih troskova.
  Tako da se glas obicnog coveka u Srbiji slabo cuje.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Vlada

  pre 958 dana i 13 sati

  Gde je RTS da saopsti ti narodu jadnom!?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Slucajni citalac

  pre 958 dana i 9 sati

  Na racunu za elektricnu energiju svaki potrosac placa harac koji je uvela vlast kako bi tajkunima i mafiji ,sa kojom je u sprezi, gradila mini centrale.Te mini hidro elektrane, kada ih izgradi sirotinja, postaju vlasnistvo tajkuna i mafije. Pa gde to ima osim u Srbiji, nigde . Zamislite tu drskost da vlast otima od sirotinje i gradi tajkunima mHE. Zbog sprege vlasti sa tim belosvetskim probisvetima, Zorana najavljuje novi zakon i prica idiotsku pricu kako ce svako od nas graditi solarne panele i prodavati struju.Pa to je toliko bezobrazno i drsko a se ne moze opisati.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • O Prvoborcima Energetike Srbije

  pre 957 dana i 23 sata

  Jednako tako bi neko telo (sastanu se tri čoveka i nazovu telom, pa donose propise), moglo da napravi obrazloženje i uvede sledeće takse koje bi se plaćale putem računa za struju.
  (Namerno neću reći električnu energiju!)
  - Izgradnja novih aerodroma ili kosmodroma.
  - Izgradnja novih stadiona (vekovni san nekih ovde).
  - Izgradnja sportskih terena za golf, sa kafićima, a eventualno i hotelima.
  - Svake gluposti koje možete da se setite.
  Jer, oni se ponašaju kao da smo mi ovce, a oni pametni.
  Smisle obrazloženje, nakite neko ime iza toga i vlast obeća da će policijom i prislinom naplatom podržati to.
  I krene naplata.
  Shvatate li vi, da je Agencija za Energetiku, http://www.aers.org.rs, vlasništvo 3-4 čoveka,
  kao i to da je privatna?
  A onda oni prodaju celokupnu struju Srbije inostranstvu.
  Ta Agencija takođe formira stavke za račune.
  Čime su to oni zaslužili?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Zeljko

  pre 798 dana i 19 sati

  Naplacuju i taksu za prenos struje kroz zicu totalna nebuloza transport do potrosaca.Pa na ovo bi i Tesla reagovao.

  Oceni komentar:
  0
  0