PROVERILI SMO: Pojedini polovni udžbenici cenovno skoro izjednačeni sa novim

PROVERILI SMO: Pojedini polovni udžbenici cenovno skoro izjednačeni sa novim

Za manje od mesec dana učenici će ponovo sesti u đačke klupe ili za svoje računare i zato njihove roditelje već hvata panika, a sve zbog izdataka koje nosi svaka nova školska godina, posebno izdataka za udžbenike.

Za većinu novosadskih roditelja, posebno srednjoškolaca, ovaj izdatak je poprilično visoka stavka u kućnom budžetu, a u želji da uštede, računajući da su polovni udžbenici jeftiniji već su krenuli u potragu za njima.

Međutim, ove godine većina je bila neprijatno iznenađena jer su se po cenama polovni udžbenici skoro izjednačili sa novim, a u nekim slučajevima su čak i skuplji. Ovo su nam potvrdili i u jednoj knjižari u Jevrejskoj ulici. Kako kažu za ovo su saznali od roditelja na čijim licima se vidi neprijatno iznenađenje kada čuju koja je cena novih knjiga.  

– Dešava se da mame i tate kupe polovne udžbenike, a ono što ne nađu dolaze kod nas da bi dokupili. Kroz razgovor sa njima saznajemo i po kojim cenama su ih pazarili. Ostali smo zatečeni kada smo čuli da pojedini polovni užbenici za srednju školu koštaju uzmeđu 700 i 800 dinara, a novi od istog izdavača staju isto ili su skuplji samo za 50 do 100 dinara – kažu u knjižari.

Naime, i reporteri portala Mojnovisad.com su se uverili kako se razlika u ceni između udžbenika koji su poprilično išarani i sa magarećim ušima i novih kreće između 50 i 200 dinara. Da apsurd bude veći pojedini polovni udžbenici su znatno skuplji, pogotovo ako je reč o autorima kojih trenutno nema u knjižarama.

Naš savet je da roditelji pre kupovine provere koliko treba platiti za nov, a koliko za polovan udžbenik, da naprave računicu pa tek onda da krenu u kupovinu.


– Za polovan udžbenik iz engleskog jezika za drugu godinu gimnazije su mi tražili 500 dinara, kada sam otvorila od prve do poslednje stranice je bio ispisan. Pitala sam da li imaju neki drugi, rekli su da nemaju, te sam se zaputila u knjižaru. U knjižari Zavoda za udžbenike sam ga platila 605 dinara
priča Biljana.

I Snežana kaže da je neprijatno bila iznenađena kada su joj za polovni udžbenik iz hemije tražili 700 dinara, a novi staje 860.

Mislim da su se u tim prodavnicama baš izbezobrazili. Pojedini polovni udžbenici su raskupusani da mi nije jasno kako ih nije sramota da tako nešto uopšte prodaju. Kada otkupljuju udžbenike od nas najčešće ucenjuju, jer je cena otkupa oko 200 do 300 dinara, a taj isti udžbenik kasnije prodaju za 700 – zaključila je Snežana.

Mnogi polovne udžbenike prodaju i preko sajtova poput onog kupujem-prodajem, a ni tamo cena nije povoljna posebno ako se uzme u obzir i poštarina koja se plaća kurirskoj služi.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maks

  pre 852 dana i 23 sata

  I To je Srbija besplatno skolovanje sve za nasu decu pa ti skoluj ako mozes.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Dule

  pre 852 dana i 9 sati

  Roditelji su teski beskicmenjaci, bavice se teorijama zavere i glupostima, a nisu sposobni da izadju na ulice i traze besplatne udzbenike za svoju decu. Svake godine 50.000+ djaka prvaka, 100.000 njihovih roditelja, a ne umeju za osnovno da se izbore. Trebala fondacija Kavciceva da uradi nesto da bi dobili besplatne udzbenike, pa opet nisu sposobni da se izbore da dobiju te, jer se vise boje naprednjaka nego bednog skolovanja dece.

  Oceni komentar:
  0
  5