Prve medicinska soba za edukaciju osoba sa autizmom u Srbiji otvorena u Novom Sadu

Prve medicinska soba za edukaciju osoba sa autizmom u Srbiji otvorena u Novom Sadu

Osobama sa autizmom je prvi put u Srbiji omogućeno postepeno prilagođavanje uslovima doktorske ordinacije u prostoriji opremljenoj medicinskim instrumentima, sa kojima će se upoznavati uz pomoć edukatora i lekara.

Prva medicinska soba otvorena je u Novom Sadu sa ciljem da se osobama sa autizmom približe realne situacije poput pregleda i intervencija kod lekara, koje kod njih predstavljaju jedan od najvećih izazova i izvora anksioznosti, prenosi "Nedeljnik". Ova soba, u Kopernikovoj ulici 52, prva je od pet planiranih u Srbiji u okviru projekta Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i kompanije Vip mobile.

U pitanju je još jedan vid podrške osobama sa autizmom u svakodnevnom životu, kako bi lakše  prevazišle stres do koga dolazi u ordinaciji i samim tim poboljšale komunikacione sposobnosti. Osim toga, u okviru planiranih aktivnosti koje će se sprovoditi u saradnji sa Društvom za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, biće organizovane različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine, koji će volontirati  u medicinskoj sobi.

- Medicinski pregledi i intervencije, bilo rutinski ili neophodni za lečenje, stresni su zbog nepoznate okoline, ljudi, procedura i radnji, kao i nedostatka vremena za senzibilizaciju pacijenta. Medicinska soba je rešenje i za pacijente i lekare, a porodicama osoba sa autizmom znatno se olakšavaju situacije sa kojima se često susreću. Zahvaljujemo se kompaniji Vip mobile jer je još jednom znatno doprinela unapređenju života osoba sa autizmom i pomogla njihovoj vidljivosti u društvu – izjavila je Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Više o ovoj temi pročitajte ovde.

Izvor:Nedeljnik

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan