Prvi dan besplatnog epidurala: Dva muža pretila lekarima!

Prvi dan besplatnog epidurala: Dva muža pretila lekarima!

Kao što smo već pisali, novosadske porodilje od danas imaju pravo na besplatan epidural i bezbolan porođaj, ali to i dalje uglavnom neće biti moguće, jer Betanija nema dovoljno anesteziologa.

Uputstvo Ministarstva zdravlja o besplatnom davanju epidurala svim porodiljama stiglo je Kliničkom centru Vojvodine u petak i od danas se epidural ne naplaćuje. Međutim, danas pre podne nijedna porodilja nije ni nogla da dobije ovu anesteziju, jer nije bilo dovoljno anesteziologa. Upravnik Betanije dr Dragan Stajić kaže kako se poodilje nisu ni bunile zbog toga, ali jesu njihovi muževi.

- Dvojica supruga su pretili, a ni malo nije prijatno slušati pretnje - rekao je dr Stajić.

Prema njegovim rečima, Betanija ima 10 anesteziologa, koji godišnje daju oko 7.000 anestezija.

- Radnim danima u osam sati počinje operativni ginekološki program u tri sale, a u dve akušerske sale se rade planirane i hitne operacije. Na konzervativnoj ginekologiji, gde se uradi između sedam i 15 intervencija je jedan anesteziolog, a jedan je u Zavodu za humanu reprodukciju. To je sedam od 10 anesteziologa. Od preostalih troje, neko je slobodan nakon dežurstva, neko je možda bolestan ili je na odmoru. Mi imamo minimalne ili nikakve šanse da izađemo u susret svim porodiljama za bezbolan porođaj. Davanje epidurala ne znači da je anesteziolog slobodan nakon što da anesteziju. On mora da ostane uz porodilju, a šta ako se u tom trenutku pojavi hitan slučaj - zapitao se dr Stajić i napomenuo da vikendom i posle podne ostaje jedan anesteziolog za hitne operacije, krvarenja, intervencije.

Stajić kaže da zdravlje žena ne sme da bude ugroženo i da je na anesteziologu da proceni kako će postupiti u nekoj situaciji, a da je to teška odluka.

Svaka peta porodilja ne želi epidural

Upravnik Betanije je rekao da oko 20 odsto pacijentkinja ni ne traži epiduralnu analgeziju. Do sada je tri osto porodilja dobijalo epidural na osnovu medicinskih indikacija, a oko 11 odsto porodilja je epidural koristilo kao vanstandradnu uslugu koja se do juče plaćala 15.000 dinara.

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • James

  pre 2624 dana i 16 sati

  We !!!!
  Maybe it's about f'n time the dumb "preko veze" idiots got their act together and organised things properly.

  Oceni komentar:
  4
  4
 • matematika

  pre 2624 dana i 5 sati

  a) "... 10 anesteziologa, koji godišnje daju oko 7.000 anestezija."
  to je 2 anestezije dnevno po anestezilogu.
  DVE!
  mene bi bilo sramota.
  b) to je epiduralno? potkožno? i za potkožnu injekciju je potreban anesteziolog? verovatno u prisustvu roditelja od oba roditelja, kakvi su nam propisi...

  Oceni komentar:
  13
  2
 • Nina

  pre 2624 dana i 4 sata

  A ima anesteziologa ako se plati. To je farsa.

  Oceni komentar:
  7
  16
 • Stela

  pre 2623 dana i 21 sat

  Sta lupetaju meni na gak dala anesteziju i otisla pojavila se posle tri sata da vidi jesam li se porodila.

  Oceni komentar:
  5
  3
 • vilens

  pre 2623 dana i 11 sati

  Pre lupetanja pogledajte na googlu šta je epiduralna anestezija, kako uopšte nije bezazlena (daje se u kičmu!) i kolika je odgovornost anesteziologa. Inače, anesteziolog je jedna od najtežih i najodgovornijih poslova u medecini, većina izbegava da se za to specijalizira (zato ih je malo) a i većina zbriše u inostranstvo zato što su tamo plate anesteziologa ogromne u skladu sa rizicima.

  Oceni komentar:
  0
  7