Prvi voz testirao prugu na novom Žeželjevom mostu (FOTO)

Prvi voz testirao prugu na novom Žeželjevom mostu (FOTO)

Radovi na novom drumsko-železničkom mostu u Novom Sadu su definitivno pri kraju, a u utorak, 20. marta, se na njemu pojavio i prvi voz za potrebe testiranja šina.

Građevinski portal NSbuild je objavio i fotografije ovog istorijskog trenutka na novom Žeželjevom mostu, uz navode odgovornog projektanta Aleksandra Bojovića da je u pitanju voz sa redovne linije Novi Sad – Sombor, koji je na sat-dva pozajmljen kako bi se istestirale šine na mostu. I, kako stvari stoje, proba je prošla bez greške.


- Lokalni voz sa linije Novi Sad –Sombor "skoknuo" je na jedan sat iz stanice Novi Sad na most. Putnici su bili desetak inženjera Železnica Srbije, specijalisti za razne tehničke discipline železnice. Oni će biti i deo komisije koja će pregledati i primiti železničku opremu pre pre puštanja mosta u saobraćaj, uskoro! Divno je zaista videti ovaj crveni voz na belom mostu! Sam boravak ovog voza od dvoja kola, ukupne mase od 90 tona (prazan), zabeležili su i mnogobrojni uređaji na mostu, spremni za probno opterećenje. Senzori kablova su registrovali jedva primetan skok sile. Ovih 90 tona je komarac prema hiljadama tona koje će se naći na testu probnog opterećenja. Ipak, i pored toga što je RŽD-ova oprema za ugradnju tucaničkog zastora mnogo teža, jedan vagon sa tucanikom je 70 tona, ipak je ovo pravi voz, pa se drugačije doživljava. Inače, ostalo je još za nanošenje oko 15 centimetara debljine tucaničkog zastora. Taj posao bi trebao da se završi u petak. Reper za procenu debljine tucanika je nivo gornje ivice šine koji bi morao da bude približno jednak gornjoj ivici zatege –
naveo je Bojović uz fotografije voza na mostu, a prenosi "Dnevnik".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan