Psiholog: Uspeh se može naučiti kao i svaka druga navika

Psiholog: Uspeh se može naučiti kao i svaka druga navika

Uspeh je nešto što nam se dogodi ili ne dogodi i ne možemo stvoriti naviku uspeha. Ipak, neki psiholozi tvrde upravo suprotno.

Prema njihovom mišljenju i uspeh se može naučiti kao i svaka druga navika.

Ukoliko damo detetu lagani zadatak koji može da obavi, ono će verovatno uspeti, a zadovoljstvo zbog obavljenog zadatka i pohvala roditelja razviće kod deteta osećaj vere i samopouzdanja u sebe. Tako se ono neće plašiti novih zadataka i očekivaće ih s radošću.

Ipak, problem se javlja kod učenika koji nisu nikada bili u mogućnosti da iskuse dovoljno uspeha u školskim zadacima da bi stekli samopouzdanje ili naviku uspeha, piše BIZLife.

Američki psiholog William Glasser smatra vrlo važnim da deca dožive osećaj uspeha na samom početku školovanja.

Deca koja doživljavaju samo neuspeh sklona su odustajanju. To ne znači da treba sniziti kriterijume kako bi uspeh postao verovatniji, nego samo da školsko gradivo mora biti više u vezi s detetovim stvarnim životom. Na taj način povećaće se motivacija za učenje, a time i verovatnoća za uspeh.

Nemojte zaboraviti da ukoliko imate neki cilj, verovatno ga nećete dostići preko noći. Na putu ostvarenja postoje mnoge prepreke koje treba svladati.

Dovoljno je da svaki dan učinite jedan korak koji vas vodi njegovom ostvarenju, a to mogu biti sasvim male stvari.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan