"PUTOKAZ 021": Tematske šetnje po NS su zaštitni znak ove agencije

"PUTOKAZ 021": Tematske šetnje po NS su zaštitni znak ove agencije

Kada smo pravili anketu, naši čitaoci su ih izglasali za najbolju turističku agenciju u gradu, a nije ni čudo, kad su prava enciklopedija znanja. Već godinama Novosađane upoznaju sa svojim gradom na krajnje zanimljive načine, kroz tematske gradske ture, ali organizuju i nesvakidašnje izlete u druga mesta i zemlje.

U trenutku osnivanja agencije "Putokaz 021", 2015. godine, naš sugrađanin Srđan Bošković i njegova supruga Marijana imali su preko deceniju iskustva rada u turizmu. Od 2016. godine njihov zaštitni znak postale su tematske šetnje po Novom Sadu, kojih sada ima desetak vrsta i organizuju se tokom cele godine. Pored toga, rade i jednodnevne izlete po Srbiji i obližnjim zemljama, a uskoro planiraju da ponovo uvedu i ture sa noćenjima.


Srđan je kao vodič pokrio celu Evropu, ali je jedan od najboljih poznavalaca Novog Sada, u šta smo se i sami uverili kroz razgovor sa njim.

Skloni smo da obilazimo druge gradove, a o svom ne znamo dovoljno. Što ga bolje upoznamo, više ćemo ga voleti. Ukoliko saznamo nešto o nekoj kući, za nas to više nije samo zelena kuća, već kuća u kojoj je živeo neko ili se nešto desilo i onda to mesto više cenimo. Što neko mesto više poštujemo, manje su šanse da će se srušiti – kaže Srđan za portal Moj Novi Sad.


Neke od tematskih šetnji koje organizuju su "Znamenite žene", "Priče kariranih stolnjaka starih kafana" (o "Beloj lađi", "Kameliji", "Lipi"...), "Zlatno doba Novog Sada" (o tri porodice koje su obeležile kraj 19. i početak 20. veka: Dunđerski, Tanurdžić i Adamović), "Pesnici Novog Sada" i mnoge druge, a za najmlađe "Koje tajne krije Dunavski park". Programi uglavnom odvijaju u centru, ali hedan od njih namenjen je i obilasku tvrđave.

Tematske šetnje traju oko sat i po vremena i uglavnom podrazumevaju zaustavljanje na oko 10 lokacija u gradu i na svakoj pričamo priču i pokazujemo slike. Recimo, za "Znamenite žene" obilazimo objekat gde su živele tri glumice, Jelisaveta Savka Subotić (sestra Mihajla Polita Desančića), Milica Subotić, revolucionarka Grozda Gajšin, Marija Trandafil, Mileva Marić, Anica Savić Rebac, kneginja Ljubica, Lenka Dunđerski – opsuje Bošković.


U ovakve šetnje rado dolaze stariji sugrađani, ali ima i puno mlađih, koji vole da čuju nešto novo i drugačije, a dođu i porodice sa decom. Svi oni, nakon šetnje, svoj grad posmatraju drugim očima, a na njihovim licima redovno su uočljivi osmesi.

Naš sagovornik je pun ideja kako bi se turistički potencijal Novog Sada mogao još mnogo unaprediti, od proširivanja pešačke zone, do formiranja malih tematskih muzeja, jer smatra da je on fantastičan, ali se slabo ko bavi tim pitanjima.


Što se tiče drugih mesta i država, trenutno imamo oko 80 različitih jednodnevnih izleta. Od onih u Srbiji bih izdvojio "Dvorci Vojvodine", "Stazama Nemanjića", "Dunavske tvrđave", ture po valjevskom kraju... U stranim zemljama radimo Temišvar, Oradeu, Budimšpeštu, Pečuj, Sehešfehervar, balatonsku regiju, dvorce Mađarske, Bratislavu, Zagreb, Osijek... – nabraja vlasnik agencije koja je omiljena našim čitaocima.

Interesantno je da su jedini radili tematsku turu posvećenu seriji "Senke nad Balkanom" (poseta studiju u Barandi, Avali i Beogradu).


Na pitanje o tome šta misli zašto su im Novosađani pružili poverenje i stavili ih na prvo mesto naše top liste, Srđan se osvrće na dve činjenice koje smatra zaslužnim za to.

Važno nam je da uvek budemo uspravne glave, da ne obećamo ono što nećemo pružiti i da naši programi budu realni. To što kažemo, to i uradimo i to na onaj način na koji smo rekli. Ljudi to vole. U vreme kad je manipulacija i mahinacija svakodnevna pojava, mi to ne radimo. Pored toga, naša klijentela želi da čuje i vidi, i tako i formiramo naše programe. Važan nam je kulturni turizam, sa uvodom u kulturu, istoriju i gastronomiju mesta koje se posećuje, da to nije samo transferna varijanta – ističe ovaj Novosađanin.


Kroz razgovor sa Srđanom, saznali smo mnoštvo interesantnih činjenica o Novom Sadu, njegovim zdanjima i nekadašnjim stanovnicima, ali to vam o tome vam nećemo pisati, puštamo da to sami otkrijete na nekoj od tematskih šetnji kroz naš grad. Tek nakon toga, valja posetiti i upoznati i druga mesta i države.

Oceni vest:
24
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stojan

  pre 61 dan i 8 sati

  Čestitam Srđanu i Marijani, hvala autorki teksta što je građane, a i goste Novog Sada informisala o radu ove agencije.

  Oceni komentar:
  2
  12
 • Marija Srdić

  pre 61 dan i 7 sati

  Za neke tematske šetnje Novim Sadom sam znala a za neke ne.
  Bravo za Srđana i Marijanu!

  Oceni komentar:
  1
  9