Radionica hrono slatkiša na poklon Novosađanima (FOTO)

Radionica hrono slatkiša na poklon Novosađanima (FOTO)

Poznata hrono blogerka Ana Ćubela, sinoć je, sa saradnicima i prijateljima iz fejsbuk grupe Hrono recepti, pred mnogobrojnom publikom u restoranu Fit code na Spensu, održala brzu radionicu zdravih slatkiša.

Ona je prisutnima pričala o prednostima zdrave i izbalansirane hrono ishrane, ali i o umerenim fizičkim vežbama. Sa gostima je razgovarao i poznati odbojkaški reprezentativac Vasa Mijić koji je zahvaljujući hrono režimu značajno oslabio.

Mijić je kazao da se osećao nelegodno kada se ugojio i da je prošle godine odlučio da pređe na hrono ishranu.

- Striktno sam se pridržavao te ishrane dva meseca i već posle mesec dana videli su se efekti. Godinama, čak dok sam igrao, nisam doručkovao. To danas više nije tako i jutarnji obrok je postao redovan. Oslabio sam sedam do osam kilograma u prvom periodu. Naravno, uključio sam i vežbe. Ne striktno, ali se i danas pridržavam hrono pravila – rekao je Mijić.

Prisutni su saznali da je hrono ishrana izbalansirana ishrana, za koju važi moto – prave namirnice u pravo vreme. Posetioci radionice su bili ponuđeni zdravim slatkišima koji se preporučuju u hrono ishrani i sa kojima se mogu zasladiti ponekad u određeno vreme, a to je u popodnevnim satima. Ana Ćubela je sa svojim saradnicama napravila  energetske pločice raznih ukusa, koji u sastavu imaju bademe, lešnike, orahe, susam, više vrsta suvog voća, kokosovo ulje, kokos, kakao u prahu. Tu su, između ostalog bile i kuglice od suvih kajsija i jafa desert.

 Ćubela je istakla da su mnoge  žene vratile kilažu zbog preteranog odricanja. Posle godinu dana su prestale da primenjuju režim ishrane i počele da jedu nekontrolisano. Ona smatra da je zato bitno da čovek stalno radi na sebi i da pored kontrolisane ishrane treba i lagano trenirati.

- Postoji razlika između hrono ishrane i hrono restrikcije. U restrikciji su mnoge namirnice izbačene. Uključujući i boraniju, sve slatko, čak i voće potpuno. Istina je da se fantastično smrša, ali to je ipak dosta restriktivno. Tu postoje stroža pravila i čovek to treba tako da prihvati i kada da jednog dana izađe iz restrikcije, da ne bude gladan i ljut. Malo širi pojam hrono je zapravo zdrav način ishrane – objašnjava Ćubela i nastavlja: - U normalnom režimu (hrono ishrani), skoro je sve dozvoljeno, osim nekoliko stvari. A to su mleko i  transmasti koje su potpuno izbačene i soja. Sve ostalo može da se jede, nešto više, a nešto manje, u određeno vreme. Može i krompir, ali u umerenim količinama. Dozvoljen je grašak, pirinač, pasulj i sočivo. Mogu voćne užine, a ponekad i neki kolač. Sve može, samo postoje pravila šta se jede za doručak, a šta za ručak, šta za večeru i šta treba kombinovati. Šta sme svaki dan, a šta treba izbegavati, ili ne jesti više od jednom nedeljno. Hrono ishrana je način života i svako može sebi da je prilagodi. Imate dosta informacija o tome na internetu i u knjigama – rekla je Ana.

Ova blogerka tvrdi da je ovaj vid ishrane popularan na Balkanu, a posebno u Srbiji i Makedoniji, zbog društvenih mreža.

- Ljudi su svojim očima videli rezultate, hranu i recepte. Na internetu su videli fantastična jela i ljude koji su oslabili i do trideset kilograma. Ja sam se bila ugojila i imala sam dvadeset kilograma viška. Uspela sam da smršam, ali pošto sam gurman, htela sam bez dijete da nađem sebi neki prikladan  režim ishrane. Drugarica mi je preporučila hrono ishranu i tako sam krenula. Uspela sam da popravim zdravstveno stanje, da napravim popularan blog i da izdam pet kuvara. Ceo život sam promenila i okrenula na bolje zbog hrono ishrane – rekla je Ana Ćubela.

Veče hrono radionice je organizovala Fejsbuk gupa „Hrono recepti“.

Pločice - Količinu odrediti po želji. Bademi, orasi i lešnici se samelju, doda se kašičica kokosovog ulja, a zatim i sitno seckano, ili, još bolje, samleveno suvo voće. Dobro se razradi rukama, te se prave oblici kao za bonžitu. Ukusi se mogu menjati, pa se u jednu vrstu mogu staviti suve šljive, suve kajsije, urme, smokve, brusnice, sušene jagode, može se dodati i kokos u mrvicama, kakao u prahu. Dovoljno je da odstoje petneastak minuta u frižideru.

Jafa desert - Za koru pomešati mlevene bademe i orahe (ukupno 200gr), te blendirane urme toliko da se dobije kompaktna smesa (10-15 komada). Dobro razraditi rukama, kidati komadiće i stiskati u manje čase, ili plastične posude, kako bi se napravio prvi sloj, nešto poput kore. Za srednji sloj očistiti pet šest manjih pomoranždi (četiri veće), izblendirati i u to umešati kašiku meda i pet-šest kašika čia semenki. Prelivati preko prvog sloja i ostaviti u frižider na pola sata. Na kraju narendati preko toga crnu čokoladu.

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan