Radionica "Noa Kuf" biciklima dodaje novu vrednost (FOTO)

Radionica "Noa Kuf" biciklima dodaje novu vrednost (FOTO)

"Biciklaža.Sad!" ime je multimedijalne izložbe čiji je domaćin, protekle nedelje, bila Kulturna stanica "Svilara". U pitanju je projekat koji ima za cilj promociju bicikla kao simbola grada, ali i predstavljanje starih delova dvotočkaša u novom ruhu.

Iza ovog projekta stoji porodična radionica "Noa Kuf", na čelu sa Zoranom Tegeltijom, prepoznatljivim imenom u krugu novosadskih kreativaca i muzičara. Poznat je po saradnji sa velikim brojem domaćih muzičara i sviranju bubnja u više novosadskih bendova – "Milaćopezo", "Killo Killo Banda", "Deep Steady", "Miloš Mitrić trio" i drugim. Pored toga, naš sugrađanin se dugi niz godina uspešno bavi kreiranjem neobičnih bicikala, primenjenim dizajnom, proizvodnjom odeće, kao i mnogobrojnim zanatima pomoću kojih otpadne materijale pretvara u unikatne upotrebne predmete, skulpture i instalacije.



– Još u osnovnoj školi sam počeo da se bavim muzikom, a pomalo i da ponešto čačkam rukama, oporavljam sitnice i pravim svoje male izume. To je sve krenulo paralelno. Ja sam profesionalni muzičar i razvijao sam se u pravcu muzike, ali sam želeo i da radim na svojoj ljubavi prema primenjenom dizajnu. Od malih nogu mi je bicikl bio divna stvar kojom možeš da se prevezeš. Mi smo tada sa Novog naselja išli do centra, to nam je bio ozbiljan izlet (smeh). Za mene je bicikl idealno prevozno sredstvo kojem sam već tada našao i širu primenu. Gledao sam delove i razmišljao "Pa ovo može da se primeni i u domaćinstvu, od njega može da se napravi i recimo lampa ili neke druge stvari". Imao sam ideju da nečemu starom dam novi život i tu sam se skroz pronašao i tako opredelio za reciklažu – 
objasnio je Zoran.



Iako je završio srednju građevinsku školu, tokom niza godina oprobao se u raznim strukama. Radio je u mnogobrojnim radionicama, od štamparije do gvožđare i iz svake usvojio znanja koja su mu kasnije višestruko koristila.

– Sve sam nekako usput učio i kupio fazone. Sam sam se interesovao, trudio, nešto bih pravio pa učio iz grešaka i tako je došlo do nekog skupa iskustava. Ništa mi nije bilo teško jer sve to volim i zanima me, pa sam onaj teži deo zanemarivao i prepustio se kako bi ostvario ono što sam zamislio. Sa mnogo zanata se mi susrećemo kada kreiramo. Potrebno je znati više o obradi gvožđa, drveta, struji... Evo recimo, da bi napravili jedan proizvod, drugari i ja smo posetili tri radionice: stakloduvačku, radionicu za krivljenje i grejanje gvožđa i onda smo sve finalizovali u našoj radionici. Proces je zahtevan i traži da se uloži više vremena i truda, tako da to ne može da se uporedi sa masovnom proizvodnjom – čuli smo od novosadskog umetnika.



Izložba je bila odlična prilika da se vide neki od kreativnih izuma nastalih u radionici "Noa Kuf". Posebnu pažnju je izazvao visoki bicikl čija je vožnja ekvivalent hodu na štulama. Ukoliko niste stigli da je posetite, uvek možete da se zaputite na Trg republike 18 i da tamo pogledate, ali i pazarite neke od unikatnih komada.

– Svaki komad je rađen posebno, uloženo je puno vremena i ljubavi u svaki od proizvoda. Pravili smo lampe, čiviluke, lustere, svećnjake, bicikle i razne druge predmete za enterijer. Na primer, uzeli smo točak od ponike, secnuli ga na tri mesta i pod određenim uglom stvorili novi oblik. Zakačili smo grlo i sijalicu i dobili jedan fenomenalan luster. Poslednji eksponat koji smo napravili je stari bajs, na koji smo stavili ručice za sipanje goriva. Naša poruka je - ti sam sipaš sebi gorivo za vožnju, nije ti potrebno da zagađuješ. Zato smo stavili i sat koji treba da asocira na to da nam vreme odmiče a mi se ne bavimo dovoljno našom planetom – jasan je naš sagovornik.



Zoran na muziku ne zaboravlja ni u radionici. Štaviše, ona mu svakodnevno pomaže prilikom procesa stvaranja.

– Muziku i primenjeni dizajn povezujem tako što ona prati naš rad, sveprisutna je u našoj radionici. Bicikl je nešto što stalno teče kao i muzika. Sve je to kod nas isprepletano i povezano. Čak imamo i kompoziciju "Killo Killo Bande" koja se zove "My bike" u kojoj smo spojili ljubav prema bajsu i našu muziku – rekao je poznati bubnjar.



Na pitanje šta ga dalje motiviše i u kom pravcu planira da se razvija, Tegeltija odgovara:

– U poslednje vreme sam se upustio u veće zahvate kao što su izrada scenografije za fotografisanja i snimanja. Napravićemo sve što vam padne na pamet. To je jako zanimljivo jer tu možemo povezati i pretočiti u nešto potpuno drugačije svoja razna iskustva i znanja stečena u raznim radionicama. Imam još mnogo ideja, stalno se nešto smišlja i radi. Puno je materijala koji ljudi bacaju, a nama je cilj da tome damo upotrebnu vrednost. Najlakše je otići u prodavnicu, kupiti nešto novo, a staro baciti. Daj da probamo da zadržimo to staro. Cilj nam je da inspirišemo druge ljude da budu kreativni, uključe razne veštine i naprave nešto novo – zaključio je Zoran.


Razgovarala: Sonja Slijepčević

Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Woondook

    pre 1256 dana i 20 sati

    Majku mu Majkoviću, pa ovo je sjajno!

    Oceni komentar:
    0
    3