Radnici novosadske carinarnice među uhapšenima zbog utaje poreza

Radnici novosadske carinarnice među uhapšenima zbog utaje poreza

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, Upravom carine i Poreskom policijom, uhapsili su tri carinska službenika i još dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su nesavesnim radom u službi i poreskom utajom oštetili budžet Republike Srbije za 2.260.000 evra.

Uhapšeni su radnici carinarnice Novi Sad Z. O. (1960), N. Š. (1961), LJ. Đ. (1971), carinski agent u dve novosadske špediterske kuće R. N. (1961) i zastupnik ofšor kompanije "Delphia services limited" sa Sejšela Z. J. (1965), dok je za još jednim osumnjičenim ranije raspisana potraga zbog sumnje da je počinio krivično delo poreska utaja.    

Osumnjičeni carinski službenici, terete se da su od juna 2016. do aprila ove godine, nesavesnim postupanjem, primili u rad nekompletnu, nepravilno popunjenu i falsifikovanu dokumentaciju, na osnovu koje su ofšor kompanija „Delphia services limited“ i još jedno privredno društvo, za čijim je odgovornim licem raspisana potraga, prikazala razduženje 170.127 boksova  cigareta marke "Marble", "Asima" i "Merilyn Pink Slims".

Kako se sumnja, u dokumentaciji je lažno prikazano da su cigarete namenjene za potrebe više ambasada stranih država i jedne međunarodne misije, na osnovu čega su carinski službenici vršili oslobađanje od plaćanja carinskih dažbina, PDV-a i akcize.

Na taj način osumnjičeni R. N., Z. J., i odgovorno lice novosadske firme za kojim je raspisana potraga, utajili su 2.260.000 evra, za koliko je oštećen budžet Republike Srbije.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

U VIŠE AKCIJA UHAPŠENO 38 OSOBA: Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnih nekoliko dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 38 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više koruptivnih krivičnih dela. Kako navodi MUO, postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica oštetili za više od 7,6 miliona evra. Akcije su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Upravom carina i Poreskom policijom, sprovedene na teritoriji Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Pančeva, Smedereva, Požarevca, Jagodine, Zaječara, Čačka, Užica, Pirota, Niša i  Novog Pazara.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • JA

  pre 2405 dana i 14 sati

  pustice ih kao i one od 24.03.2015 imate isto gore vest gde su isti ti od hapsenjaa napredovali te su postali savetnicu upravnika carinarnice i super vizor u Carini NS DAKLE KRIMINAL SE ISPLATI

  Oceni komentar:
  0
  5