RADNIČKA ULICA: Jedna od najhladovitijih i najlepših u gradu (FOTO)

RADNIČKA ULICA: Jedna od najhladovitijih i najlepših u gradu (FOTO)

Za mnoge, ovo je jedna od najlepših ulica u Novom Sadu. Oplemenjena drvoredom starih stabala čije krošnje stvaraju guste senke i pružaju intenzivan hlad celom dužinom, od zgrade Suda pa sve do Keja, ovo je jedan od retkih gradskih sokaka u kojem su većinom ostale niske, stare zgrade i dvospratne kuće. Naravno, promene ne zaobilaze nijedan deo grada, pa su i ovde prisutna gradilišta.

Radnička ulica puna je advokatskih kancelarija, te gotovo na svakoj zgradici mogu da se uoče table sa njihovim oznakama. Pored njih, tu su i javni beležnici i javni izvršitelji te je oduvek postojala i ta neka poslovna nota. Stare salonske stanove mnogi su preuredili kao kancelarijski prostor, ali su u njima živeli i neki od znamenitih Novosađana, kao što je bio pokojni Jovan Dejanović, nekadašnji gradonačelnik.

Prošetali smo ovom ulicom, pa da vidimo kako ona izgleda sada.

KADA LEVOM STRANOM PROĐEMO KA KEJU...

Ukoliko krenemo od zgrade suda, koja se nalazi na samom uglu Sutjeske i Radničke i predstavlja polaznu tačku, sa leve strane ubrzo nailazimo na jednu od retkih niskih kuća, utonjenu u gusto zelenilo. Tik uz nju, trsi se relativno nova zgrada, te ovaj spoj govori o preplitanju prošlosti i sadašnjosti, a, ukoliko bacimo pogled na gradilište prekoputa, i budućnosti.


U ovom delu ulice ne možemo da ne primetimo Osnovnu muzičku školu "Josip Slavenski", koja se nalazi se u pomalo bajkovitom zdanju boje breskve.


Ugao Stražilovske i Radničke već dugo godina je lokacija odlično posećene pekare, a nadalje prema Keju, ređaju se fast food, "City hostel" sa prijatnom bašticom, nekoliko frizerskih salona, fotokopirnica, prodavnica balona, krojački salon...Kafe "Ambiente"
prijatan je kutak za popiti kafu, piće ili pojesti neki od sendviča iz ponude, a iza njega se ređaju stare zgrade, od kojih mnoge imaju parkiće ispred. Tako se ova strana Radničke ulice i završava, sve dok ne ugledamo obrise reke.


SA DRUGE STRANE, OD DUNAVA PREMA SPENSU...

Sa druge strane, u blizini Keja, nalazila se stara policijska stanica, na čijim se ruševinama sada gradi nova. U povratku prema Spensu, nailazimo na širok zeleni deo, kao i na još jednu ruševinu, na kojoj ko zna šta će nići.Na uglu sa Stevana Musića može dobro da se prezalogaji, jer je tu "Ćošak kod Neše i Zorana", sa roštiljem, girosom, sendvičima, palačinkama...


U neposrednom komšiluku, kafe "Pascal" još je jedno od mesta na kojem Novosađani rado uživaju, a nekoliko koraka dalje, na broju 20, prostire se impozantna zgrada sa fasadom od crvenih cigala i zelenih metalnih delova – naravno, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, odnosno, Prirodnjački muzej.
 U prepoznatljivoj žutoj zgradi oivičenoj ogradom istoj smešteni su Novosadski otvoreni univerzitet, E-gimnazija i Srednja stručna škola, a obližnji prostor dele i Pokret obnove Kraljevine Srbije, kao i jedan privatni vrtić.Kako se približavamo Stražilovskoj, tako stižemo do mesta koju većina onih koji stanuju ili rade u ovoj ulici koriste kao parking, a odmah do njega je ogromna, neiskorištena čistina.


Niz prodavnica i kafića u ovom delu svedoči o tome da je ovaj deo najživlji, a između kafea "Corso" i "Amico", zbijena je mala, ali odlično opremljena knjižara "Skalar". Bašte ovih lokala su u zelenilu i uglavnom pune tokom dana, kao i bašta kafića "Baby Blue", koja se nalazi prekoputa, do koje se nekad nalazio market, a sada je tu mesara "Šakan".Dalje se među gustim drvoredima niže još advokatskih lancelarija, radnje koji se bave uslugama štampanja na tekstilu i graviranjem, renomirana škola nemačkog jezika "Daf-perfekt", a na mestu nekadašnjeg popularnog restorana "Paprika", sada je medicinska laboratorija "Biotest".I, na samom uglu, do Spensa, lepu kvadraturu zauzelo je poveće gradilište, na čijoj površini "City gradnja" pravi stambeno-poslovni kompleks. Pesak, cigle, kamene blokove i dizalice uskoro će zameniti glanc nova zgrada sa tamnim staklima i crvenom fasadom, koja će gledati direktno na sud.


Nadajmo se da to neće previše zagušiti pogled ka jednoj od retkih ulica koja u svojim hladovitim dvorištima i starim stanovima čuva bezbroj priča, od kojih su mnoge, nema sumnje, činile bitnu istoriju našeg grada. Jer, i dalje je ona jedna od najlepših, složiće se Novosađani.

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ja

  pre 880 dana i 18 sati

  Buka i prasina od cetvorotockasa koji danonocno besomucno jure Radnickom ne mareci za ogranicenje je dodatni benefit.

  Oceni komentar:
  10
  11
 • Lažimo se još malo, nismo davno

  pre 880 dana i 3 sata

  Prethodni Ja je aposlutno u pravu. Ovih 5 negativnih ocena mogu biti samo agenti za prodaju nekretnina, jer im kvari posao.
  A ni po Radničkoj ni po mnogim manjim ulicama na Grbavici se ne može živeti od beskorisnog saobraćaja, koji uglavnom vozi po jednu stražnjicu koja traži parking.
  Kod mene su Ivo Andrića pretvorili u bulevar, tako što su uništili drveće koje je tu raslo po 30-35 godina. Firma iz Kamenice poslala tri radnika i bager, koji su isekli korenje a jedno drvo i bagerom izvadili. Sve da bi proširili ulicu za 0,5 do metar. Najmanje 7 stabala uništeno sečenjem korenja.
  I sada, osim što nemamo nikakav zeleni pojas, osim što ta firma iz Kamenice nije plaćala 500.000 dinara za svako uništeno stablo, osim što Gradsko Zelenilo ne pokušava više ništa tu da zasadi, čak ni živu ogradu, tutnji nam svakodnevno neprekidan niz automobila.
  Tu brojanje ne bi ni vredelo. I svakonoćno, naravno.
  Zatim redovne sirene Hitne pomoći, a sve to nema nikakve veze sa koronom, već prevoze krv sa Instituta na analizu u Zavod za Transfuziju, pa su našli naše parče ulice kao najbitniju vezu. I da se krv ne bi zgusnula, pretvaraju to u hitan slučaj.
  Konstantne sirene.
  A na to dodajte stoku koja svira za bilo kakvo nezadovoljstvo, muziku 4x100W najidiotskijih narodnjaka, kočenja i sudare i naravno izduvne gasove zbog kojih se terase moraju zatvarati, jer pada za 7 dana toliko gareži da pocrni plafonjera za svetlo.
  To je nama doneo naš napredak. Znam da je skoro tako i u Radničkoj i u Sremskoj...
  U pravu si apsolutno, a ovih petoro neka se stide.

  Oceni komentar:
  5
  14
 • Mate

  pre 879 dana i 23 sata

  Samo ste zaboravili napisati da se na kraju Radnicke nalazi sabirna kanalizacija i da zato smrdi kao u stenari. A da, tu je i fensi skola ciji roditelji zauzmu jednu traku ulice od jutra do sutra da ne bi slucajno pesacili 20 metara

  Oceni komentar:
  1
  19